IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наемите на търговските площи у нас ще падат през 2010, смятат експерти

Свободните площи в търговските центрове в София са под 1%, а в провинцията - 7%. И за двете стойности се очаква ръст

13:18 | 14.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Наемите на търговските площи у нас ще падат през 2010, смятат експерти

След няколко години на бурно развитие на пазара на търговски площи в България кризата и степента на насищане в сегмента доведоха до забавяне на процесите на динамика. В резултат на това и новите проекти, които ще излязат на пазара през 2010 г., специалисти очакват наемите на търговските площи в страната да се понижат.

През 2009 еуфорията за изграждане на търговски центрове и наемане на площи в тях постепенно отстъпи място пред неувереността на инвеститорите доколко ще имат достъп до финансиране на предвидените от тях проекти и нежеланието на наематели да разширяват дейността си извън столицата. Това сочи доклад на консултантската компания MBL | CBRE.

Към момента в България са изградени търговски центрове с обща площ приблизително 281 хил. кв. м, като 87 хил. кв. м от тях се намират в София. Проектите в строеж са с площ от 507 хил. кв. м, (156 хил. кв. м в София). За сравнение, планирани са проекти с площ 1,2 млн. кв. м, което показва, че по-голяма част от тях са отложени, като вероятността изобщо да не бъдат построени е висока.

Свободните площи в търговските центрове в София са под 1%, като се очаква с излизането на пазара на Сердика Център (55 хил. кв. м) и проекта на Карфур (66 хил. кв. м) през март 2010 това да се промени. В моловете извън столицата обаче незаетите площи са около 7%, отново с тенденция да се увеличават.

Наемните нива в търговските центрове в София са средно 24-25 евро на кв. м, докато в другите градове са под 20 евро на кв. м и собствениците им са принудени да дават отстъпки, за да задържат наемателите си. Това се дължи на слабата покупателна способност на населението извън столицата, което рефлектира върху оборотите на търговците и наемите, при които биха могли да си позволят да оперират.

На големите търговските улици се забелязва известен спад в наемните нива, като в София те са в интервала 40-80 евро на кв. м, а в другите по-големи градове диапазонът е от 10 евро до 50 евро на кв. м, като рядко достигат нива от над 50 евро на кв. м.

„През 2010 г. очакваме наемите да вървят надолу, като основни причини са новите проекти, които ще увеличат предлагането на площи, слабият интерес от страна на наематели и свитото потребление”, се казва в анализа.

От страна на наемателите, за първи път през 2010 г. на пазара ще стъпят марки като Peek & Cloppenburg, Zara, Humanic, GAP и др.

Сред активно развиващите търговската си мрежа са хранителните вериги, като едни от водещите в това отношение се очаква да бъдат Billa, Kaufland, Lidl и Plus. Отсъствието на търговците на електроника и вериги от типа „направи си сам” е обяснимо със силния спад на продажбите при тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още