IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бурният ръст при новите молове в Турция се очаква да стихне

Тази година ще бъдат открити повече молове, но инвеститорите ще се фокусират върху довършването на текущите проекти вместо върху стартирането на нови

16:22 | 13.01.10 г.
Бурният ръст при новите молове в Турция се очаква да стихне

Бурният ръст в сектора на търговските молове в Турция ще отслабне тази година, а компаниите ще се фокусират върху довършването на текущите проекти вместо върху стартирането на нови, казва президентът на местната асоциация на инвеститорите в търговски молове (AYD) Хакан Кодал, цитиран от Today’s Zaman.

Отбелязвайки, че през 2009 г. в страната са открити 24 нови търговски мола, което е увеличило общия им брой до 238 и общата площ до 5,7 млн. кв. м, Кодал посочва, че оборотът на моловете е нараснал от 18 млрд. турски лири на 22 млрд. лири (10,43 млрд. евро).

“Преживяхме най-тежкия период през 2009 г. От друга страна, очакванията ни за 2010 г. са доста оптимистични. Тази година ще е период на възстановяване“, заявява той.

Предвид сегашните планове на инвеститорите тази година се очаква да отворят 38 нови търговски мола, допълва Кодал, като прогнозира, че общият им оборот ще нарасне до 27 млрд. турски лири (12,8 млрд. евро).

След завършването на тези проекти вероятно ще има по-малко нови молове, прогнозира той. Въпреки това в идните години се очаква отново да се появи търсене на нови молове.

Кодал коментира също проектозакон, подготвян от министерството на индустрията и търговията на страната, който има за цел да регулира търговските молове и супермаркетите, като го определя като протекционистка мярка в полза на малките магазини. Според него проектозаконът не трябва да включва ограничения за работното време на моловете. “Това би било голяма грешка“, твърди той.

Проучване сред членовете на асоциацията сочи, че всички компании в сектора искат да са отворени седем дни в седмицата с гъвкаво работно време, припомня Кодал, като допълва, че “50% от оборота ни е в събота и неделя“.

„Не може просто да копираме модела от Франция или САЩ. Нашите клиенти искат да пазаруват и да се забавляват и в неделя. Би било грешка да приемем модел, който не е подходящ за реалността в Турция.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още