IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден ръст на свободните офиси в София през 2009 г.

До една четвърт може да достигне делът на незаетите офис площи в столицата през 2010 г.

08:33 | 13.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден ръст на свободните офиси в София през 2009 г.

След дългогодишния бум, който изживя офис пазарът в София, 2009 беше година на отрезвяването. Търсенето на офиси драстично намаля и падна до нива отпреди 5 години.

За цялата година нетното усвояване на офис площи беше само 72 хил. кв. м, което е значителен спад спрямо нивата от 117 и 152 хил. кв. м, отчетени съответно през 2008 и 2007 г., сочи доклад на консултантската компания MBL|CBRE. Новото строителство беше в рамките на обичайното за последните няколко години, като 165 хил. кв. м нови офиси бяха завършени през последните 12 месеца в София. С това наличните клас А и Б офис площи в столицата достигнаха малко над 1,112 млн. кв. м.

В резултат на слабото търсене свободните площи през 2009 нараснаха със 108% спрямо края на 2008, достигайки 16,1% от наличните офиси, или близо 180 хил. кв. м. В същото време някои строежи бяха замразени, финансиране за други проекти не беше отпуснато, а наемите се върнаха на нива от 2005, като в доста случаи спадът бе от порядъка на 30-40% спрямо края на 2008 г. В момента, с някои изключения, клас А офис площи се предлагат основно на нива между 9 и 13 евро на кв.м.

Въпреки признаците за повишено търсене през последните шест месеца 2010 г. се очертава да бъде трудна за сектора на офис имотите. От компанията очакват рекордните близо 375 хил. кв. м да бъдат завършени в рамките на годината. Това е внушителен обем, имайки предвид, че нетното усвояване на годишна база никога не е надвишавало 160 хил. кв.м. Според Николай Неов, мениджър "Офис площи" в компанията, България в момента е в полезрението на няколко международни компании като алтернатива за изнасяне на бизнес процеси и дейности, но дори повечето от тях да отворят офиси тук, това няма да повиши драматично търсенето на офис площи.

Независимо че някои от новостроящите се проекти предлагат правилния продукт на правилната локация и при разумни търговски условия имат шанса да привлекат доста компании, пазарът ще продължи да бъде под натиск. Процентът на свободни площи ще остане висок и може да достигне нива между 20-25%. Това неминуемо ще продължи да оказва негативно влияние върху наемните нива като цяло, което ще се усети най-вече в идеалния център, където много наемодатели продължават да имат нереално високи очаквания.

Притеснени от пазарната ситуация и несигурността, инвеститорите в бизнес имоти намаляха драстично и България остана извън полезрението им. Чуждестранните инвестиции, насочени към закупуване на офис сгради, на практика липсваха през 2009. Според компанията през 2010 г. ще станем свидетели на повече сделки с инвестиционни имоти, защото пазарът ще достигне консенсус относно цените, като доходността за купувачите ще е двуцифрена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още