IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговията на дребно на Острова се възстановява по-бързо от жилищния пазар

Имотите поскъпват за пети пореден месец, но с по-бавно темпо, заради по-големия брой на офертите за продан на пазара

10:55 | 12.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговията на дребно на Острова се възстановява по-бързо от жилищния пазар

Последните проучвания на сектора за търговия на дребно и на жилищния пазар в Обединеното кралство станаха източник на нови окуражаващи знаци за перспективите пред британската икономика. Двата доклада показаха обаче, че търговията на дребно се възстановява по-бързо от пазара на имоти, предаде FT.

Цените на жилищата в Англия и Уелс се повишават за пети пореден месец през декември, но с по-бавно темпо в сравнение с предишните месеци. Това се дължи отчасти на по-големия брой оферти за продан, съгласно доклада на Кралския институт на лицензираните оценители във Великобритания (RICS).

Броят на анкетираните членове на института, според които имотите са поскъпнали през декември, е с 30% по-голям от броя на тези, които отчитат спад. Това е по-малко в сравнение с положителния баланс от 35%, отчетен през ноември, което бе най-високата стойност на съотношението от ноември 2006 г.

Оценителите, които съобщават за поскъпване на имотите в страната, станаха по-многобройната група за първи път за последните две години през август 2009 г. Тогава разликата възлезе на 10% и продължи да се увеличава, като най-бързо поскъпнаха имотите в Лондон и в югоизточната част от страната.

Броят на предложените за продан жилища се увеличава за седми пореден месец през декември. Според RICS това се дължи на поскъпването на имотите през втората половина на миналата година. Това е привлякло повече продавачи на пазара, което на свой ред е оказало натиск върху ценовите нива.

Въпреки нестабилното състояние на британската икономика, която остана в рецесията през третото тримесечие, по-голямата част от анкетираните оценители остават оптимистично настроени за пазара на имоти и вярват, че жилищата ще поскъпват и през следващите три месеца, макар и с по-слаби темпове.

Отделен доклад на браншовата организация на веригите за търговия на дребно във Великобритания (BRC) показа, че продажбите в магазините, които са били отворени поне 12 месеца, се увеличават с 4,2% на годишна база през декември. Те нараснаха с 1,8% през ноември и с 3,8% през октомври.

Според директора на BRC Стивън Робъртсън данните са много по-добри и от най-смелите очаквания и показват, че потребителите са се почувствали по-уверени. Потребителските разходи за важни за британската икономика, която се очаква да излезе от кризата през четвъртото тримесечие.

Към 10:40 ч. българско време британската лира поевтинява леко с 0,1% спрямо щатския долар, като двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,6089 долара за една лира. За последните 12 месеца лирата е поскъпнала с близо 6,5 на сто спрямо щатската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още