IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американските имоти привличат опортюнистични инвестиции

Растящият инвестиционен интерес е признак на стабилизация на пазара, смятат специалисти

15:31 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Американските имоти привличат опортюнистични инвестиции

Изпадналият в затруднение американски пазар на бизнес имоти започна да привлича нова вълна от капитали от различни източници, сред които чуждестранни банки, американски компании за дялови инвестиции, както и китайския държавен инвестиционен фонд.

Някои пазарни анализатори предупреждават, че тази активност е резултат от спекулативен интерес от страна на опортюнистични инвеститори, чиито стратегии е възможно да бъдат осуетени от евентуален ръст на лихвените нива. Също така сключените досега сделки са малки в сравнение с дълговете, които трябва да се рефинансират.

Въпреки това растящият интерес от страна на инвеститори е признак на стабилизация, която би намалила вероятността влошаващите се условия на пазара на бизнес имоти да потопят банките и да задушат възстановяването на икономиката на САЩ, пише FT.

„Смятаме, че истината е, че капиталът е готов за покупки, макар това да не е толкова видно днес”, казва Боб Стиърс, председател на инвестиционната компания Cohen & Steers.

Наскоро китайският държавен инвестиционен фонд China Investment Corporation нае Cohen & Steers, Angelo Gordon и Morgan Stanley да идентифицират подходящи инвестиционни възможности в САЩ.

Потвърждение за такава дейност дойде и в петък, когато инвестиционната компания Colony Capital спечели търг на Федералната корпорация по депозитно застраховане в САЩ (FDIC) за кредити, обезпечени с бизнес имоти, на обща стойност 1 млрд. долара, собственост на проблемни банки, базирани в онези щати, които са били най-много засегнати от кризата, пише изданието. Сделката оценява кредитите на 44 цента за долар номинал.

Експерти преценяват, че общият обем от кредити към пазара на бизнес имоти, които ще трябва да бъдат преструктурирани, е между 1,5 и 1,8 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още