IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея ще строи „град на науката“ за 15 млрд. долара

Най-голямата бизнес група в страната - Samsung, е подписала договор да премести част от операциите си в града

13:33 | 11.01.10 г.
Южна Корея ще строи „град на науката“ за 15 млрд. долара

Правителството на Южна Корея представи подробен план за строителството на нов град за 15 млрд. долара, който да се превърне в научно-образователен център на страната, предаде АФП.

Най-голямата бизнес група в страната - Samsung, е подписала договор да премести част от операциите си в града, който ще се казва Седжонг, както и Hanwha, Woongjin и Lotte, е съобщил премиерът на страната Чунг Ун-Чан.

Същевременно днешното обявление официално отхвърля план, обявен през 2005 г., да се преместят девет министерства и четири агенции в града на 150 км южно от Сеул. Обявената тогава цел беше да се подкрепи балансираното развитие на регионите в страната, в която близо половината от населението живее в столицата Сеул и заобикалящите го градове.

Правителството обаче са е отказало от този ход въпреки силна опозиция в рамките на управляващата партия. От кабинета на премиера посочват, че предишният план „би довел до неефктивност и загуби“ на национални ресурси.

„Правителството реши да създаде икономически център с фокус върху образованието и науката в Седжонг с публични и частни инвестиции на обща стойност 16,5 трлн. вона (15 млрд. долара)“, се посочва в съобщението на премиера.

„Очакваме Седжонг да се превърне в самостоятелен град с население от 500 хил. души и 246 хил. нови работни места до 2020 г.“

Градът е наречен на известен монарх от 15-ти век, който е създал националната азбука.

Това не е единственият мащабен проект в страната. Миналата година беше завършен първият етап от Сонгдо - проект на стойност 35 млрд. долара, включващ огромен парк, хотел, апартаменти и конферентен център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още