IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи случай на принудително отнемане на имоти в Дубай

Успехът на първото дело заради просрочена ипотека ще отвори шлюзовете на местния пазар, прогнозират експерти

10:45 | 11.01.10 г.
Първи случай на принудително отнемане на имоти в Дубай

Кризата на пазара на жилищни имоти в Дубай свали цените им с 52% през миналата година, заради което някои собственици на жилища изоставиха плащанията по ипотеките и напуснаха страната. Нито един от тях не получи известие за просрочена ипотека и принудително изземване на имота. Досега.

Британската банка Barclays Plc спечели първото съдебно дело в емирството за принудително отнемане на имоти заради просрочена ипотека, разчиствайки пътя за кредиторите, които държат жилищни заеми за имоти в Дубай за около 16 млрд. долара, да предприемат мерки, когато кредитополучателите не плащат вноските си, съобщи Bloomberg. Ислямският кредитор Tamweel PJSC, най-голямата ипотечна банка в емирството, е завел няколко дела за отнемане на имоти, като изчислява, че около 3% от ипотеките му са просрочени.

„Банките ще са по-агресивни в предприемането на съдебни действия, ако видят, че процесът дава резултати“, казва банковият анализатор от Moody’s Investors Service Антоан Якуб, който е базиран в Дубай. „Те се опитваха да избегнат съдилищата и да преструктурират по-голямата част от заемите, но след като видят, че има прецедент, ще са насърчени да завеждат повече дела”.

Успехът на базираната в Лондон Barclays може да отвори шлюзовете на пазара на имоти в Дубай, който се превърна от най-добрият в света през 2008 г в най-лошият след пресъхването на кредитите и изтеглянето на спекулантите, смятат от Deutsche Bank AG. От Moody’s изчислиха през септември, че 12% от общо 27 хил. жилищни ипотеки в емирството може да бъдат просрочени в рамките на следващите 12 до 18 месеца.

Досега банки и предприемачи избягваха възможността да предявят претенции над жилищата чрез съд, възпирани от традиции и неясен юридически процес, който малцина разбираха. Делата на Barclays и Tamweel може да променят това, защото показват, че законът за ипотечното кредитиране от 2008 г., в който се определят правилата за обявяване на ипотеки за просрочени и принудително изземване на имоти, работи.

Законът изисква кредиторите да изпратят на собствениците на жилища 30-дневно предизвестие за намерението си да поискат ипотеката да бъде обявена за просрочена и да изземат имота, обясняват от местна адвокатска кантора. След като съдът разгледа случая, може да издаде присъда, която да прехвърли имота на дубайската държавна агенция Dubai Land Department за търг. Делото може да отнеме от два до четири месеца, обясняват от кантората.

От Barclays са отговорили на въпроси на агенцията, че са спечелили делото, без обаче да предоставят подробности за случаите. Постановлението разкрива, че пазарът в Дубай „се развива и ще се изравни с другите зрели пазари по света“, коментират от банката.

И кредитори, и предприемачи в ОАЕ се опитваха да ограничат растящите нарушения по ипотеките чрез извънсъдебни споразумения с клиентите, след като падащите цени оставиха купувачите с ипотеки на по-голяма стойност от самите имоти. Това помогна да се минимализира обемът на лошите дългове и предпази пазара, който и без това страда от твърде голямо предлагане, от наплив на иззети жилища. Провизиите за лоши заеми в ОАЕ нараснаха с 68% до 32 млрд. дирхама (8,7 млрд. долара) към ноември спрямо година по-рано

Преди да бъде приет законът за ипотечното кредитиране, кредитори и строители можеха да се обръщат към съда, за да наложи спазването на договори, но нямаха правото да искат изземване на имоти.

Според местния анализатор на пазара на имоти в UBS Сауд Масуд обаче е малко вероятно банките да се впуснат масово към съдилищата заради опасения, че появата на голям брой отнети имоти на пазара би свалила допълнително цените. Докато продажбата на търг на няколко имота „ще е лесна“, продажбите на стотици или дори хиляди може да отблъсне купувачите, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още