IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фонд на Абу Даби придобива 70% от дубайския строителен гигант Arabtec

Сделката осигурява навременна кешова инжекция за Arabtec и възможност за нови договори в Абу Даби

17:06 | 09.01.10 г.
Фонд на Абу Даби придобива 70% от дубайския строителен гигант Arabtec

Базираната в Дубай строителна компания Arabtec потвърди днес, че фондът от Абу Даби Aabar Investments планира да финализира сделка за придобиването на дял от 70% в компанията за 1,7 млрд. долара на 13 януари.

В петък от Aabar обявиха, че планират да купят дял чрез конвертируеми облигации, които ще осигурят средства и потенциални нови договори на дубайския строителен гигант.

„Aabar Investments PJSC и Arabtec Holdings PJSC постигнаха споразумение Aabar да придобие 70% от акциите на Arabtec чрез конвертируеми облигации...”, посочват от Arabtec в съобщение, цитирано от Ройтерс.

Официалните преговори между компаниите са започнали на 4 януари, допълват от компанията. Финализирането на сделката зависи от приключването на юридически анализ до 13 януари, одобрението на акционерите на Arabtec и получаването на разрешение от регулаторните органи, посочват още от компанията.

От Credit Suisse коментират, че сделката ще направи навременна кешова инжекция на Arabtec и би могла да помогне да се осигурят нови договори за компанията в Абу Даби.

Aabar, инвестиционното подразделение на държавния фонд на Абу Даби IPIC извън енергийния сектор, е най-големият акционер в немския производител на автомобили Daimler.

Слухове за евентуална инвестиция на Aabar в Arabtec се чуват от края на декември, но двете компании отричаха да има сделка.

Arabtec, която навлезе в нови пазари като Русия, Катар и Саудитска Арабия, след като глобалната криза засегна местния пазар в Дубай, планира да насочи основния си фокус към други локации, включително Абу Даби, където спечели договори миналата година.

Пазарът на строителство и недвижими имоти в Обединението арабски емирства се пренасочва към Абу Даби от Дубай и проблемите с дълговете на последния може да засилят тази тенденция. В средата на декември Абу Даби отпусна на Дубай 10 млрд. долара, за да посрещне задълженията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още