IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мобиус: Китай ще избегне срив на пазара на недвижими имоти

Властите са бдителни и няма да позволят нещата да излязат извън контрол, твърди известният инвеститор

11:35 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Мобиус: Китай ще избегне срив на пазара на недвижими имоти

„Китайците ще постъпят разумно и няма да убият този пазар.“ Това казва в интервю за Bloomberg известният инвеститор Марк Мобиус, коментирайки сектора на недвижими имоти в азиатската страна. Мобиус управлява 34 млрд. долара в активи на развиващите се страни за Templeton Asset Management Ltd. „Все още има доста спестявания в Китай. Цените са високи, но не очаквам срив“, допълва той.

Марк Мобиус планира да увеличи инвестициите си в Китай чрез закупуване на акции на компании, които се радват на потребителското търсене. Макар и във фокуса на инвеститора, Китай е с по-малък дял в портфейла му от Бразилия, Русия и Индия поради по-големия ръст на тези пазари.

Китайският премиер Уън Дзябао заяви в края на миналата година, че ръстът на новите заеми е довел до „твърде бързо“ увеличение в цените на имотите, докато по-високите цени на суровините са усилили инфлационния натиск.

Според Мобиус усилията за обуздаване на кредитирането няма да повлияят на икономическия растеж, а ръстът на производителността ще ограничи инфлационния натиск. Китайската икономика отбеляза ръст от 7,7% за първите 9 месеца на 2009, близо до правителствената прогноза от 8% за цялата година.

Цените на имотите в Китай през ноември са се увеличили с 5,7% на годишна база (най-силният ръст от юли насам), при 3,9%-но увеличение през октомври. През миналия месец правителството наложи данък върху продажбите на жилищни имоти, закупени в рамките на последните пет години, както и предприе други мерки за обуздаване цените в сектора.

„Те са бдителни и няма да позволят нещата да излязат извън контрол. Искат растежът да продължи, но с умерени темпове, и в това няма нищо лошо“, обяснява Мобиус.

Централната банка на страната, която от края на 2008 поддържа основната си лихва на петгодишно дъно от 5,3%, отпусна рекордните 1,4 трлн. долара нови заеми за първите 11 месеца на 2009.

От банката вчера заявиха, че ще се стремят към умерен ръст на кредитите, докато управляват инфлационните очаквания. На последвалия аукцион банката продаде 3-месечни държавни ценни книжа (ДЦК) на по-висока лихва за пръв път от 19 седмици насам.

Според доклад на BNP Paribas централната банка ще окаже въздействие върху доходностите на аукционите за краткосрочни ДЦК в посока нагоре, за да сигнализира промяна в монетарната политика, а може да повиши и минималните задължителни резерви на банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още