IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Читалище гони театър "Сълза и смях" от сградата на ул. Раковски

Ръководството на „Славянска беседа” иска да сключи договор с театъра за наем в размер на 360 хил. лева годишно до 10 януари

17:14 | 07.01.10 г.
Читалище гони театър "Сълза и смях" от сградата на ул. Раковски

Ръководството на читалище „Славянска беседа” постави безпрецедентен ултиматум на Нов драматичен театър „Сълза и смях”, че ще извади принудително театъра от сградата на ул. „Г. С. Раковски” 127, ако до 10 януари 2010 г. не сключи договор за наем в размер на 360 хил. лева годишно, съобщиха от Министерството на културата.

В министерството е получено предупредително писмо, в което председателят на читалището Петър Райжеков, бивш актьор от „Сълза и смях”, посочва, че ако до 10 януари не се сключи договор за наем при едностранно определените от него условия, трупата на „Сълза и смях” ще бъде извадена принудително от сградата.

„Сълза и смях” се намира на театралната улица на София „Раковски” от 42 години. Само за последните десет години Министерството на културата е инвестирало за ремонт и пълно преустройство над 3 млн. лева, се посочва в съобщението.

От министерството изразяват безпокойство от факта, че действията на ръководството на читалището оставят на улицата над 110 изявени български актьори и пет утвърдени частни трупи.

Читалищата в България са самостоятелни юридически лица, неправителствени организации, регистрирани по Закона за народните читалища и имат собствени органи на управление и контрол. Министерството на културата има само методически функции да подпомага и насърчава културната им дейност. Управлението на собствеността им, какъвто е случаят със сградата на ул. „Г. С. Раковски” 127, е изцяло следствие от решенията на читалищните настоятелства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още