IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Източните капитали на глобалния пазар на имоти тръгват на запад

Експерти очакват рязко увеличение на азиатските инвестиции на западните пазари на имоти

17:37 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Източните капитали на глобалния пазар на имоти тръгват на запад

През последните седмици се забелязва отчетлив интерес от страна на редица инвестиционни компании от далечния Изток към пазара на имоти в Западна Европа и Америка.

Наскоро от китайския държавен фонд China Investment Corporation заявиха намерение да засилят инвестиционната си програма, за да се възползват от възможностите, създадени от глобалната финансова криза.

Съобщението дойде дни след като стана ясно, че китайският фонд, който разполага с капитал от 200 млрд. долара, е направил най-голямата си до днес международна инвестиция, като се е включил с вноска от 1 млрд. долара във фонд за проблемни активи на канадската Brookfield Asset Management. Няколко месеца преди това пък той направи първата си инвестиция във Великобритания, с която спаси компанията Songbird, собственик на Канари Уорф.

През изминалите месеци има редица други кешови инвеститори от Китай, Австралия и Южна Корея, които направиха подобни инвестиции на западните пазари, пише PropertyWeek.

Според някои тези сделки може би бележат началото на дългосрочна промяна в глобалната инвестиционна нагласа, при която институционални инвеститори от далечния Изток стават все по-глобални в инвестиционната си политика.

„Интересът, който азиатските инвеститори демонстрират към пазара на имоти по света, ще продължи дълго време“, казва Катрин Диксън, партньор и маркетинг директор в Rockspring. „През последните девет месеца виждаме повишен интерес към пазара на имоти на запад от страна на инвеститори в региона.“

Редица консултантски агенции говорят за капиталова миграция, в която мащабни инвестиции се насочват към западните пазари.

Jones Lang Lasalle търси активи за придобиване на развитите пазари от името на някои от своите азиатски клиенти. От Savills също очакват промяна на курса на капитала от изток на запад.

„Никога не сме виждали толкова активна трансрегионална търговия, както през последните месеци“, казва Франк Мариот, директор „Регионални инвестиции за Тихоокеанския регион“ в компанията. „Само въпрос на време е трансграничните вложения от азиатски инвеститори на западните пазари да нараснат рязко.“

Изданието коментира, че като цяло ситуацията ще бъде на страната на онези представители на пазара, които се стремят да привлекат азиатските капитали, особено предвид икономическия и демографския ръст на региона.

„Преди пет години ставаше дума за привличане на капитал от САЩ и Великобритания или може би континентална Европа. Сега е много по-глобално и азиатските инвеститори ще продължат да бъдат основна част от това.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още