IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на британските имоти с първи годишен ръст от март 2008 през декември

Цените на имотите във Великобритания се намират с 1,1% над нивата си от декември 2008 г.

12:05 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на британските имоти с първи годишен ръст от март 2008 през декември

Имотите във Великобритания поскъпнаха за шести пореден месец през декември, като цените им се намират с 1% над нивата от ноември, когато нараснаха с 1,3% на месечна база. Ежемесечният доклад на един от най-големите ипотечни кредитори в страната – банката Halifax, показа още, че на годишна база през декември недвижимите имоти във Великобритания са поскъпнали с 1,1 на сто.

Това е първи положителен ръст на годишна база от март 2008 г. насам. За сравнение през април те се намираха със 17,7 на сто под нивото си спрямо същия месец на 2008 г.

Средната цена на жилище през трите месеца до края на декември вече възлиза на малко над 169 хил. британски лири. Данните показаха още, че темпото, с което цените на имотите нарастват през декември, е по-ниско в сравнение с това за предишните пет месеца. Анализаторите очакваха по-слабо поскъпване на жилищата във Великобритания с 0,6% на месечна база през декември.

От Halifax обясняват поскъпването на имотите със значителната редукция на лихвените проценти, която е направила изплащането на ипотечните заеми по-достъпно за потребителите. Освен това увеличаването на броя на заетите лица през септември и октомври е подкрепило търсенето на пазара, докато в същото време предлагането остава ограничено и по този начин тласка цените нагоре.

За последните три месеца на 2009 г. имотите във Великобритания са поскъпнали с 3,5 на сто. Това е най-голямото увеличение на цените на тримесечна база за последните три години. За текущата година се очаква цените на жилищния пазар да останат без промяна, като перспективите пред него ще зависят изцяло от състоянието на британската икономика и на пазара на труда.

Към 11:50 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,59407 долара, като лирата поевтинява с 0,5%. Малко по-късно днес се очаква януарското лихвено решение на Английската централна банка, като според анализаторите основният лихвен процент в страната ще остане на рекордно ниското си ниво от 0,5 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още