IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Някои ключови прогнози за пазара на имоти в Европа през 2010

Жилищните цени на някои пазари може да отчетат, макар и лек, спад

07:58 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Някои ключови прогнози за пазара на имоти в Европа през 2010

Въпреки че ефектите от кризата все още обуславят тенденциите на пазара на имоти в Европа, съществуват все повече признаци за стабилизация в сектора.

Какви ще са ключовите трендове в Европа и Великобритания през 2010 г., която някои специалисти определят като година с висок потенциал за инвестиции в бизнес имоти?

Според консултантската компания King Sturge вече се виждат ясни сигнали за стабилизация на инвестиционния пазар на имоти.

През следващите две до пет години всички наемни пазари в Европа се очаква да останат слаби.

Фокусът на „зелената“ програма на бизнеса и правителствата трябва да бъде променен към реновиране на сградите и площите с цел пестене на енергия.

През годините на бума нивата на инвестиционната доходност се понижиха и уеднаквиха на различните пазари в Европа. През следващите няколко години се очаква те да се разграничават между инвестициите с добри договори за наем и активите с по-ниско качество и по-несигурна база от наематели.

Цените на жилищата на много пазари се понижиха, като най-много, най-бързо и най-рано този спад бе отчетен в САЩ. Великобритания е единственият пазар в това отношение, на който цените вече започнаха да се повишават, се казва в анализа.

Жилищните цени на повечето пазари през 2010 г. обаче може да отчетат, макар и много лек, спад. Подобно на бизнес пазара, на жилищния сегмент също може да се оформи двупластов пазар, където активността по сделките е по-висока главно при качествените имоти с добра локация.

На някои ключови пазари като Великобритания се очаква ниска активност по отношение на проекти за регенерация на градската среда и изграждането на „еко-градове“. Една от основните причини за това ще бъде липсата на държавно финансиране за подобни проекти. Частният сектор няма да е в състояние да финансира такива градски проекти, смятат от компанията.

От компанията казват също, че усвояването на офис площи ще продължи да бъде „селективно“ и през следващите две години.

Също така инвеститорите ще правят все по-голяма разлика между първокласни инвестиции с добри договори за наем и всички останали, казват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още