IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предстои "десетилетие на трезвеност" за цените на британските жилища

Поскъпването на имотите на Острова вероятно ще бъде ограничено през идните 10 години заради наследството от изминалото десетилетие

15:55 | 04.01.10 г.
Предстои "десетилетие на трезвеност" за цените на британските жилища

Има вероятност ръстът на цените на жилищните имоти във Великобритания да бъде ограничен през идните 10 години заради наследството от изминалото десетилетие, пише Daily Telegraph.

Десетгодишният период от началото на 2000 г. до края на 2009 г. доведе до поляризация на богати и бедни на Острова и до рязко пренасочване от строителството на самостоятелни къщи към изграждане на апартаменти, сочи проучване на агенцията за имоти Savills. Вероятно тези фактори ще бъдат изострени от „относителна трезвеност“ на ипотечното кредитиране с възстановяването на банките от финансовата криза.

Изминалото десетилетие е донесло най-големия ръст на цените на жилищата на Острова, откакто агенцията следи данните. След корекция спрямо инфлацията цените на жилищата са нараснали с 68% през първото десетилетие на 21-ви век, а през следващото десетилетие се очаква да нараснат със само 40%. За сравнение за 90-те години на миналия век е регистрирано намаление на цените от 14% след увеличение от 43% през 80-те и ръст от 49% през 70-те.

Най-голям ръст за периода 2000 – 2009 е отчетен в Пемброкшир в Уелс – 212%. В Лондон единствено Нюъм, един от най-бедните райони на британската столица, попада сред 10-те пазара с най-голям ръст.

Като цяло увеличенията се дължат основно на ниски лихвени нива и висок ръст на заплатите до 2005 г. и на увеличената достъпност на ипотеките до 2007 г.

Влиянието на финансовата криза върху ипотечното кредитиране обаче означава, че финансовата достъпност на жилищата вече е по-затруднена.

Според данните на Savills депозитът при покупка на първи дом е нараснал от около 20% от дохода през 2000 до близо 100% в края на 2009 г.

Допълнително бреме за пазара е натрупването на апартаменти от изминалото десетилетие. Комбинацията от фактори като промени в градоустройствените правила, покупките на имоти с цел отдаване под наем и търсенето на по-бърза възвръщаемост доведе до увеличаване на строителството на апартаменти през последните 10 години за сметка на къщите.

За периода от 2000 до 2008 делът на апартаментите от всички новопостроени жилища се повишава от малко над 15% до близо 50%, докато този на самостоятелните къщи се свива от 45% до под 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още