IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Каква ще бъде 2010 за гръцките компании за имоти?

Основните представители на пазара на имоти в Гърция очакват ограничена активност и трудности и през 2010 г.

16:10 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател
Каква ще бъде 2010 за гръцките компании за имоти?

Дейността на гръцките строително-инвестиционни компании, които са изключително активни на българския пазар на имоти и този на Балканите, и през 2010 г. ще бъде ограничена само до тези имоти и проекти, които вече са в процес на развитие в техните компании и само в случаите, в които за тях има осигурени наематели или купувачи.

Според преобладаващото мнение сред големите играчи на гръцкия пазар на имоти 2010 г. няма да донесе очакваното възстановяване на пазара, което да възвърне ръста, като някои директори в сектора говорят дори и за трудна 2011 г.

В началото на миналата година изданието Naftemporiki писа, че гръцките компании за имоти са „минали на пост и молитва“, като са ограничили всякаква по-значителна дейност във и извън Гърция, и са заели дефанзивна позиция.

Как се промени ситуацията година по-късно?

Днес изданието очертава основните планове за дейността през 2010 г. на някои от водещите компании в сектора в страната, за които смята, че са показателни за нагласата на представителите на сектора.

Pasal Development вече няколко месеца се опитва да продаде до 50% от своя търговски център Athens Heart. Тя е назначила компанията Savills Ltd за консултант по продажбата. Процесът, който е предвиден да завърши през април със или без резултат, се очаква с интерес от пазара като тест за това как се е променила ситуацията в областта на инвестициите в имоти през последните месеци.

Lamda Development, която бе замразила голяма част от дейността си, реши да продължи процедурите по получаване на разрешително за изграждане на жилищен комплекс с хотелска част в Сърбия. Инвестицията в проекта е на обща стойност 200 млн. евро. Предвид това, че този процес изисква много време, строителството не се очаква да стартира преди 2011 г., като начало ще бъде дадено само ако условията са подходящи, пише изданието. Според финансовия отчет на компанията за деветмесечието тя разполага с ликвидни резерви в размер на 218 млн. евро.

Извън Гърция тя има дейност в Сърбия, Румъния, България и Черна гора. Също миналата година бе съобщено, че Lamda Development планира да размрази някои от проектите си в България.

Компанията за имоти Reds, която е част от групата за инфраструктурни и енергийни проекти и такива на пазара на имоти Ellaktor SA, смята да стартира изграждането на търговски парк до Атина. По данни на компанията тя вече е отдала под наем близо 50% от площите в комплекса. За да започне строителство обаче, според първоначалните планове, този дял трябва да достигне 70%.

Още през 2007 г. компанията бе подписала споразумение с Henderson Global Investors Limited за продажбата на търговския парк, след като той бъде завършен и отдаден под наем целият. В съседство с него се осъществява и проектът за 100 млн. евро за изграждането на търговското селище за икономично пазаруване McArthurGlen Designer Outlet Village. В последния участва и фондът Bluehouse Capital, който миналата година привлече 150 млн. евро за инвестиции в имоти в България и в региона. През октомври Bluehouse придоби Авто Юнион Център ЕООД за 27,3 млн. евро.

Компанията Babis Vovos International Construction (BVIC), която имаше проект за търговски център в Атина, също не е отбелязала никакъв прогрес по отношение на строителството на комплекса, тъй като не е успяла да осигури предварително наематели.

От друга страна инвестиционният фонд Global Finance, който има редица проекти и у нас, смята да продължи с развитието на двата терена, които притежава в Сърбия – в Белград и Крагуевац. Става дума за жилищни проекти на обща стойност от 75 млн. евро. Инвестициите са част от фонда Global Emerging Property Fund (GEPF), който бе създаден през 2005 г. с капитал от 150 млн. евро за инвестиции в бизнес и жилищни имоти в Румъния, Сърбия и България.

Миналата година се характеризира с един от най-ограничените нива на активност по отношение на значими проекти, стартирани от гръцките компании за имоти, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още