IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Признаха права на Ботаническата градина върху територии на Двореца в Балчик

Окръжният съд в Добрич обезсили решение на Районния съд в Балчик

13:23 | 04.01.10 г.
Признаха права на Ботаническата градина върху територии на Двореца в Балчик

Окръжният съд в Добрич призна права на Университетската ботаническа градина върху територии на "Двореца" в Балчик, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

Окръжният съд в Добрич е обезсилил решение на Районния съд в Балчик, който през 2007 г. призна за установено, че Софийският университет "Свети Климент Охридски" не притежава права на управление върху стопански двор с разсадник с площ 11 473 квадратни метра, върху административна сграда, оранжерия и складове. Окръжният съд прекратява делото.

Добричкият окръжен съд изследва хронологията на придобиване на бившия дворец на румънската кралица Мария в Балчик от българската държава и предоставянето на части от него за стопанисване на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" и на Софийския университет "Свети Климент Охридски".

Проучени са и актовете за държавна собственост на имота и водените между двете страни дела. Установено е, че е спазена процедурата по създаване на филиал на Ботаническата градина на Софийския университет и на учебното заведение надлежно е предоставено право на управление и ползване върху част от обектите на територията на комплекса, допълват от съда.

По силата на решение на Министерския съвет от 28 август 2007 година са отнети притежавани от Държавен културен институт "Културен център "Двореца" и Софийския университет права.

Върховният административен съд е отменил това решение по отношение на университета. В резултат на това след приключване на административния спор от културния център са отнети всички права и не са му предоставени нови, докато за университета се запазват правата му отпреди решението на Министерския съвет.

Окръжният съд констатира, че спорът кой да управлява имотите на територията на комплекса вече многократно е решаван по водени между страните административни и граждански дела.

Съдът намира също, че културният център и университетът са направили неправилен избор на вида съдебна процедура - установителна вместо осъдителна. Затова Добричкият окръжен съд смята, че решението на Районния съд в Балчик е по недопустими съдебни искове и следва да бъде обезсилено.

Решението на Окръжния съд може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в едномесечен срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още