IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Застой в цените на недвижимите имоти в САЩ през октомври

Оживлението на пазара на имоти през пролетта и лятото е започнало да избледнява, показаха данните на Standard & Poor's/Case Shiller

16:58 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Застой в цените на недвижимите имоти в САЩ през октомври

Цените на имотите в 20-те най-големи града в САЩ останаха на нивото си от предишния месец през октомври, като отбелязаха втория си пореден ръст на тримесечна база през третото тримесечие. Това показаха жилищните индекси Standard & Poor's/Case Shiller, които са сред най-надеждните показатели състоянието на жилищния сектор в страната.

Цените на жилищата в 20-те най-големи града в САЩ остават без промяна спрямо септември, когато се увеличиха с 0,4% на месечна база. Понижението на показателя спрямо октомври миналата година обаче намалява до 7,3 на сто спрямо спад от 9,3% на годишна база, отчетен през септември.

Индексът, който покрива 10-те най-големи града в САЩ, също остава на нивото от септември, когато се повиши с 0,5% на месечна база. По този начин годишният спад в цените на имотите в 10-те града намалява до 6,4%, което е много по-малко от рекордното понижение от 19,4%, отчетено през януари.

Според Дейвид Блицър, който е председател на комисията, която изчислява индекса на Standard & Poor's, оживлението, което се е наблюдавало на пазара на имоти през пролетта и лятото е започнало да избледнява. През октомври имотите поскъпват само в седем от 20-те града в проучването.

Цените на имотите в САЩ отбелязаха 16 поредни рекордни годишни спада от октомври 2007 г. до януари 2009 г., след което темпът на понижение на цените започна да се забавя. За това помогна понижението на основната лихва в САЩ до 0,25% през декември 2008 г. и правителствените програми за насърчаването на купувачите на първи имот чрез данъчни кредити.

Към 16:50 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4429 долара спрямо курс от 1,4432 час по-рано. От началото на днешната валутна сесия обаче еврото напредва с близо 0,4% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още