IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предвиждат 5% спад на румънския пазар на мебели през 2010

Обемът на румънския мебелен пазар се очаква да се понижи до 910 млн. евро през 2010 г. от 960 млн. евро тази и 1,13 млрд. евро през 2008

16:01 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат 5% спад на румънския пазар на мебели през 2010

Румънският мебелен пазар, който наред със сектора на имоти и финансовия сектор, бе сред най-засегнатите от рецесията, се очаква да се понижи с 5% през 2010 г.

Това е мнението на различни представители на пазара в северната ни съседка, цитирани от ZF.

Въпреки прогнозирания спад в обема на продажби нормата на печалба се очаква да отчете лек ръст поради въведените от редица компании в сектора оптимизации на разходите. Очакват се също и придобивания на компаниите в затруднено положение.

Според изданието мебелният пазар в Румъния се оценява на 1,13 млрд. евро според продажбите от 2008 г. Тази сума се очаква да се понижи до 960 млн. евро тази година и до 910 млн. евро през 2010 г.

През последните години индустрията отбеляза ръст, движен главно от активното строителство в жилищния и офис сегментите. Кредитната криза обаче сложи край на експанзията на строителния сектор, което засегна значително и активността на пазара на мебели.

„Най-оптимистичният сценарий (за 2010 г.) е този, при който пазарът на имоти ще отчете ръст, финансирането за комплекси от имоти бъде размразено, а потребителите отново са в състояние да купуват, с което пазарът на мебели също ще бъде размразен“, коментират експерти от румънската компания за мебели Elvila.

Нейният собственик, Виорел Катарама, е сред най-песимистичните бизнесмени на мебелния пазар по отношение на очакванията си за развитието на сектора през 2010 г., пише изданието. Той предвижда икономически спад в Румъния от 5% през идната година, като смята, че с толкова ще се понижат и продажбите на мебели в страната спрямо 2009 г.

Компанията очаква продажби от около 92 млн. евро за тази година в сравнение със 115 млн. евро за 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още