IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститорите в имоти по-уверени в ценовите нива в Югоизточна Европа?

Въпреки леко увеличение през последните месеци общите инвестиции в бизнес имоти в ЦИЕ ще са с 80% по-малко от тези през 2008 г.

12:46 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститорите в имоти по-уверени в ценовите нива в Югоизточна Европа?

Увеличение в инвестиционния обем на пазара на бизнес имоти в Югоизточна Европа донесе и повишена увереност сред някои инвеститори по отношение на ценовите нива на пазара през последните месеци, сочи нов доклад.

Инвестициите в бизнес имоти в целия регион на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължават своя бавен темп на ръст през октомври и ноември 2009 г., когато са сключени 11 сделки на обща стойност от 432 млн. евро, показва докладът на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Инвестиционният обем от началото на годината досега е в размер на 1,5 млрд. евро. Въпреки лекия ръст през последните месеци обемът за 2009 г. като цяло ще бъде с 80-85% по-нисък от инвестициите за 2008 г.

Една от значимите тенденции, отчетена през октомври и ноември, е появата на няколко сделки на по-висока единична стойност.

„Четири от общо осемте сделки на стойност над 50 млн. евро досега през 2009 г., бяха сключени през октомври и ноември“, отбелязва Йос Тромп, директор Проучвания и консултиране за ЦИЕ в CBRE.

„Сред тези сделки е и най-голямата инвестиционна сделка на годината в Чехия – покупката на офис сградите Gemini A&B от Deka...“, добавя той.

По думите му средният единичен обем на сделка в ЦИЕ през октомври и ноември е 39 млн. евро, което е най-високото ниво от третото тримесечие на 2008 г. досега.

„Фактът, че по-големи сделки възникват с по-голяма честота подсказва, че възстановяването на пазара може би се ускорява“, смята той.

Увеличена активност се забелязва и на пазара в Югоизточна Европа, който бе в период на изключително затишие през 2009 г.

По думите на Тромп този регион представлява 22% от общия обем в Югоизточна Европа през октомври и ноември, което е най-големият дял, регистриран досега през годината.

Въпреки че няколко сделки не означават непременно, че настъпва по-общо възстановяване това определено подсказва, че някои инвеститори вече са по-уверени в настоящите ценови нива в Югоизточна Европа, казва Тромп.

Вижте интервю на Investor.bg с Йос Тромп

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още