IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Колко е най-високият офис наем в лондонското Сити?

По мнението на експерти офис пазарът в Лондон вече показва признаци на стабилизиране

11:45 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Колко е най-високият офис наем в лондонското Сити?

Финансовият инвеститор Sutherland Group подписа договор за наем за офис в лондонската кула Gherkin (т. нар. „Корнишон“), разположена в Ситито, като сделката бе регистрирана като най-високия наем за офис площи във финансовия център за тази година, сочи информация на консултанта по сделката - компанията Wallace.

Sutherland Group е наела 3 хил. кв. фута (279 кв. м) от своя наемодател Superderivatives, който самият е наемател в офис сградата. Последната е преотдала площите на компанията на цена от 59,50 паунда за кв. фут (640,5 паунда на кв. м) на година в договора за наем, който е с продължителност от пет години.

Според доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE) от края на третото тримесечие на 2009 г. средният наем на офис площите в Ситито е 42 паунда на кв. фут (494 евро на кв. м) на година.

По мнението на експерти от Wallace тази, както и някои други мащабни сделки, говорят за нова инерция на пазара и са индикатор, че обемът от площи, който се предлага в централен Лондон, продължава да се повишава. Към края на ноември той е бил 3,4 млн. кв. фута, което е ръст от 21% в сравнение с октомври и над двойно повече в сравнение с началото на годината.

„Определено забелязваме първите признаци на възстановяване”, казва Мартин Отвос, партньор в сделката. „Отдаването на бизнес площи е добър индикатор за пазарната активност както по отношение на самия наемен пазар, така и за целия бизнес сектор. Ако бизнесите наемат повече офис площи, ясно е, че те или отчитат ръст, или очакват такъв. Така че, като цяло, това е положителен знак за възстановяване на бизнес активността в Ситито“, добавя той.

През последните месеци от Wallace консултираха няколко големи сделки по отдаване или наемане на бизнес площи в Лондон.

Ситито не е най-скъпият бизнес район в британската столица. Офис наемите в Уест Енд към края на септември са средно 80 паунда на кв. фут (942 евро на кв. м) на година, като са се понижили с над 31% за 12 месеца, сочат данни на CBRE. За сравнение средните годишни наемни нива в София са били 192 евро на кв. м.

Офис сградата Gherkin е проектирана от британския архитект Норман Фостър за Swiss Re и е открита през 2004 г. През 2007 г. тя бе продадена на германската инвестиционна компания IVG за 600 млн. лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още