IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай влиза в борба със спекулациите при недвижимите имоти

Цените се вдигат прекалено бързо, което налага въвеждането на нови данъци и повишение на лихвите по кредитите

08:58 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай влиза в борба със спекулациите при недвижимите имоти

Китайският премиер Вън Дзябао обяви, че страната ще се бори със спекулациите в сектора на недвижимите имоти. Причината за това е прекалено бързото поскъпване на жилищата и останалите типове недвижимости.

„Цените на имотите се вдигнаха прекалено бързо в някои региони и ние ще трябва да използваме данъците и лихвените проценти, за да ги стабилизираме“, посочи премиерът в интервю за държавната информационна агенция Xinhua News Agency.

През последния месец статистиката отчете, че цените на имотите са се вдигнали с най-висок темп от юли 2008 година насам. Това отново даде сила на опасенията, че рекордното кредитиране в страната, както и големите входящи парични потоци, ще доведат до надуването на ипотечен балон.

В края на ноември за подобна опасност предупредиха и от централната банка на Китай, като призоваха да се обърне внимание на зараждащите се балони при акциите, суровините и недвижимите имоти, предава Bloomberg.

През ноември цените на имотите в 70 основни града на Китай се повишиха с 5,7 на сто на годишна база. Месец по-рано пък те се увеличиха с 3,9 на сто. Това накара премиера да повтори, че ще се взимат строги мерки срещу спекулантите, които използват незаконни практики, каквато в страната например е натрупването на необработваема земя.

В същото време обаче Дзябао е категоричен, че държавата ще продължи да строи евтини жилища за нуждаещите се.

По отношение на валутния курс на страната премиерът заяви, че Китай няма абсолютно никаква полза от поскъпването на валутата си. Така той за пореден път отхвърли призивите на западните страни за промяна на валутния курс на юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още