IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моловете в страната с ръст на посетителите през декември

За увеличаване притока на хора търговските центрове използват както традиционни, така и иновативни стратегии

11:02 | 23.12.09 г.
Моловете в страната с ръст на посетителите през декември

Молове от цялата страна отчитат ръст на посещаемостта през първите седмици на декември, като повечето от тях очакват броят на посетителите да е най-голям през настоящата седмица, сочи анкета на Investor.bg. Пълен е календарът с мероприятия, които се организират във всеки от моловете с цел привличане на повече посетители, увеличаване на престоя им в мола, повишаване на вероятността за реализиране на продажби. Все още обаче не се предоставят официални данни за оборотите на търговците в моловете.

Посещаемостта в Мол София нараства от началото на декември с по около 6% седмично и към края на миналата седмица среднодневния поток хора е около 30 хил. души, което е с около 4% повече спрямо декември 2008 г., съобщиха за Investor.bg от мола. По отношение на продажбите в центъра, коментарът на търговците е, че има увеличение на оборотите в сравнение с началото на месеца.

От Мол Пловдив пък цитират ръст от над 20% в броя на посетителите през двете седмици до 18 декември. В Сентрал Мол Велико Търново посещаемостта се развива според очакванията на мениджмънта, като по думите им с наближаване на коледните празници ръстът се засилва. Въпреки активността наемателите в мола признават, че пазаруването през месеца е по-слабо в сравнение с декември 2008 г.

Моловете по морето се радват на увеличен приток на хора не само през лятото, но и през празничния месец на зимата.

За периода 1-20 декември системата за преброяване на Мол Варна отчита със 17% повече посетители в сравнение със същия период през ноември. Наблюдения от миналата година показват, че същинското коледното пазаруване настъпва осезателно през третата седмица на декември, поясняват от мола. От Бургас Плаза отчитат двойно увеличение в броя на посетителите през декември в сравнение с предходните месеци, като очакват това съотношение да се запази или увеличи с наближаването на Коледа.

Най-разнообразни са мерките, които се взимат за привличане на посетители. Масово се организират различни томболи и концерти с участието на български знаменитости. Най-много са инициативите за малчуганите като детски тържества, анимации с Дядо Коледа, Снежанка и джуджета. По традиция коледните празници са сезонът на благотворителността, като декември изобилства на такива мероприятия. Удълженото работно време в седмицата на Коледа в някои от моловете също е сред мерките за увеличаване на престоя на посетителите и вероятността за реализиране на повече продажби. В авангарда на организираните инициативи са уроците по танци, баловете по повод премиера на филми и дегустация на бутикови торти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още