IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Офис сегментът повежда възстановяването на европейския пазар на имоти

От DTZ очакват за петгодишен период ръст на наемите на офиси в Европа от 1,8% годишно

10:31 | 23.12.09 г.
Офис сегментът повежда възстановяването на европейския пазар на имоти

Продължаваща тенденция към стабилизация на наемните нива на бизнес имоти на основните европейски пазари очертават в прогнозата си в края на годината от консултантската компания DTZ. Анализаторите очакват за петгодишен период ръст на наемите на офиси от 1,8% годишно, на търговските площи – от 1,6% и за индустриалните – от 1,1%.

Всички сегменти демонстрират значително подобрение в сравнение с предишния петгодишен прогнозен период (от третото тримесечие на 2009), което отразява мнението на анализаторите, че икономическата перспектива се нормализира и ще доведе до по-стабилен пазар на наемите, пише PropertyEU.

От DTZ прогнозират, че офис сегментът ще бъде първият, който ще се върне към ръст на наемите през 2010 г. с повишение от 0,3%, докато търговските пазари ще регистрират спад от 0,2%, както и индустриалните. Очакванията за наемите на офиси и индустриални площи за 2010 г. са повишени в посока нагоре спрямо предишната прогноза (-1,7% и -1%), докато прогнозата за търговския сегмент е понижена спрямо 0,8%.

Бързата пазарна корекция изигра голяма роля в тази тенденция и офис сегментът първи се възстановява, след като беше първият, който отчете спад на наемите, и новото предлагане става по-ограничено. Очакванията са ключови пазари във Великобритания, Франция и Германия да се върнат към ръст през 2010 г., докато общите данни за Европа са по-умерени заради пазари, където националната икономическа перспектива остава занижена.

„Прогнозите през четвъртото тримесечие отразяват завръщане към все по-стабилни наемни условия в по-голямата част от Европа. През следващата година се очаква умереният икономически ръст да се върне на повечето пазари, а нивата на безработица да се стабилизират. Един от ефектите на кризата беше застой в обема нови проекти в развитие и пазарите с ограничено предлагане се очаква да постигнат най-добри резултати, макар и от много ниски нива“, казват от компанията.

Индексите за наем на бизнес площи в европейските столици показват стабилизация във всички сектори през последното тримесечие, отчетоха преди дни от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още