IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С близо 50% се сви началното жилищно строителство в Испания

С над 40% намалява и броят на завършените жилища през третото тримесечие

16:49 | 21.12.09 г.
С близо 50% се сви началното жилищно строителство в Испания

Жилищното строителство в Испания продължава да се свива с безпрецедентен темп. Началното жилищно строителство в страната се понижава с 47% до 33 140 единици през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, сочат последните данни на жилищното министерство на страната.

Ако се изключат социалните жилища, спадът на обема започнати нови строежи през периода е с цели 61% и с 20% спрямо второто тримесечие.

Бързо топящият се брой на жилища в процес на изграждане отчасти обяснява високото ниво на безработица в страната, което върви към 20%. Растящата безработица от своя страна увеличава броя на просрочените ипотеки, което също е лоша новина за жилищния пазар.

Що се отнася до броя на завършените жилища, според данните на министерството през третото тримесечие са завършени 83 500 жилища (без социалните), което е намаление от 41% спрямо година по-рано и с 13% по-малко от предходното тримесечие.

„Откритите рани“ от краха на испанския пазар на имоти лесно могат да се видят, пише Spanish Property Insight. Това са изоставените строителни терени по крайбрежието, чийто брой постоянно расте. Към момента само в района на Валенсия има около 19 хил. изоставени полузавършени жилища, допълва изданието.

Над 1 млн. нови жилища стоят непродадени на пазара в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още