IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Минибалон на пазара на имоти в Лондон

Ръстът в стойностите на бизнес имотите в Уест Енд наскоро е изкуствен и крие рискове, смятат специалисти

15:54 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Минибалон на пазара на имоти в Лондон

Експерти забелязват формирането на минибалон на някои сегменти на пазара на бизнес имоти в конкретни части на Лондон.

От един от най-големите публични фондове за имоти във Великобритания предупреждават инвеститорите, че през 2010 г. пазарът ще бъде изпълнен с множество подводни камъни, като вече се забелязват множество признаци, че стойностите може да се понижат отново.

Дънкан Оуен, изпълнителен директор на Invista Real Estate Management, която управлява активи на стойност 5 млрд. паунда, казва, че покачването на стойностите на сградите в Уест Енд в Лондон, което се наблюдава наскоро, е изкуствено и е резултат от „надценен минибум“ в стойностите на бизнес имотите.

Има много подводни камъни. Опасявам се много от спад във възвръщаемостта поради покачването на стойностите, коментира той, като добавя, че в близките месеци всеки актив ще трябва да се оценява индивидуално.

Неговият коментар е по повод на ръста от 5,4% в стойностите на бизнес имотите от август досега, по данни на Investment Property Databank, пише в. Таймс. Голяма част от този ръст се отдава на търсенето на имоти в Лондон от страна на чуждестранни инвеститори.

По данни на брокери цените в някои лондонски райони са се покачили с до 15% през последните месеци.

От брокерската агенция Savills обаче казват, че въпреки ръста в Лондон някои регионални градове вероятно ще изостанат в процеса на възстановяване поради липса на интерес от страна на инвеститори към бизнес площи в тях.

Въпреки това в повечето британски градове се очаква стабилизиране на наемите през 2010 г.

От King Sturge обаче предупреждават, че наемите на търговските площи вероятно ще продължат да се понижават през следващите две години, като ще паднат с 3,1% през 2010 и с 1,3% през 2011 г. Все пак от компанията казват, че нивото на незаетост вероятно ще се понижи с подобряването на изгледите за търговския сегмент през следващата година.

Също така през следващите две години се очаква да продължи и липсата на нови търговски проекти, като главната причина ще бъдат възможностите за финансиране, които ще са все така ограничени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още