IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бум на заложени имоти в Пекин заради изтичащи стимули за пазара

Собственици на имоти ги залагат, за да си осигурят бързо пари за покупката на нови имоти

11:54 | 21.12.09 г.
Бум на заложени имоти в Пекин заради изтичащи стимули за пазара

Собственици на имоти в Пекин залагат апартаменти в опит да си осигурят бързо пари за покупката на нови имоти, за да се възползват от данъчно облекчение, което изтича в края на декември, пише PropertyWire.

Съдържатели на заложни къщи отчитат огромно нарастване на броя на купувачи на имоти, които предлагат апартаменти като обезпечение за краткосрочен заем, защото могат по-бързо да получат пари, отколкото от банка, макар и краткосрочните лихви да са значително по-високи – между 3 и 3,2%, докато банките обикновено взимат около 0,6%.

Мениджърът на имоти в заложна къща Он Пън Тао обяснява, че бизнесът се е увеличил с 50% от началото на ноември в сравнение със същия период миналата година. Много от купувачите ползват парите за покупка на нови имоти, обяснява той.

Към момента като част от държавния пакет от стимули за пазара на имоти продажбите на имоти, закупени в рамките на пет години, са освободени от такса за прехвърляне от 5,5%, но това приключва в края на годината.

„Стана често срещано клиентите да чакат, за да заложат имотите си. През последната седмица ходих шест пъти в местни строителни комисии за одобрения“, обяснява Он Пън Тао пред China Daily.

Съгласно китайското законодателство само хората с пълна собственост над имот могат да го залагат, като първо трябва да получат разрешение за това от местните строителни комисии.

От заложната къща Bao Rui Tong Pawn Shop казват, че 20-те й служители са затрупани от наплив на клиенти, които искат да заложат имоти. „Някои отиват да проверят и огледат имотите, други придружават клиентите до местните строителни комисии за регистрация“, обясняват от къщата. „Има много хора, които купуват и продават имоти всеки ден. Наскоро чакахме най-малко два часа за регистрацията за залог на опашка от над 100 души“, допълват оттам.

45-годишен мъж от пекинското предградие Дасин обяснява, че е заложил имот с площ 90 кв. м за 500 хил. юана (73 226 долара), за да си купи по-голям апартамент от 130 кв. м. „Ако не събера достатъчно пари до края на годината, ще трябва да платя още 71 500 юана за таксата за прехвърляне следващата година“, обяснява той. Решението си той описва като разумна стратегия за избягване на таксата.

Според асоциацията на заложните къщи в Пекин (BPTA) сделките с имоти формират между 60 и 70% от този бизнес в града. „Хората, които спешно се нуждаят от пари, предпочитат заложните къщи пред банките, защото получават парите само за няколко дни, докато процедурата в банка трае най-малко един месец“, обяснява президентът на асоциацията Гуо Дзиншан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още