IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Главболгарстрой: Строежът на спортната зала в София не е спиран

Към момента е завършена процедурата по избор на надзорна фирма и се изчаква 10-дневният законов срок за обжалване на процедурата

11:23 | 19.12.09 г.
Главболгарстрой: Строежът на спортната зала в София не е спиран

Строежът на многофункционалната спортна зала в София не е спиран и няма заповед за спиране към настоящия момент, заявиха на пресконференция днес от изпълнителя на проекта „Главболгарстрой“.

Пресконференцията бе по повод вчерашни изказвания на депутатите от Синята коалиция Иван Иванов и Михаил Михайлов, според които от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) са спрели строежа на спортната зала заради нарушения.

От фирмата посочиха, че строителният обект е законен, с влязло в сила разрешение за строеж. Обектът има утвърдени и съгласувани проекти с всички инстанции - Дирекция „Архитектура и градоустройство“, „Пожарна безопасност, „Софийска вода“, „Електроразпределение“, „Озеленителни системи“, РИОКОЗ. Изработени са идеен проект за целия обект и технически проект, спазени са напълно изискванията на Закона за устройство на територията, заявиха от дружеството.

Поради уникалността на съоръжението и наличието на комбинирана конструкция от стоманобетон и метал техническият проект в конструктивната част е проверен, контролиран и утвърден от двама независими инженер-конструктори, съобщиха още от компанията.

Има съставен констативен протокол, с който е установена липсата на строително-надзорна фирма, посочиха от компанията. Те допълниха, че към настоящия момент е завършена процедурата по избор на надзорна фирма и се изчаква 10-дневният законов срок за обжалване на процедурата.

От фирмата посочиха още, че на обекта има постоянен авторски надзор от проектанти, контролиращи изпълнението на проекта и приемането му в различните фази. На обекта има и постоянен инвеститорски контрол, определен със заповед на министъра на физическото възпитание и спорта, контролиращ качеството на изпълняваните работи, добавиха представителите на дружеството.

По думите им влаганите строителни материали са съгласно предвидените в проекта, сертифицирани съгласно европейските норми.

Тренировъчната зала се строи в съответствие с изискванията на тръжната документация и изготвения технически проект. На площ от над 1600 квадратни метра няма междинни колони, заявиха от "Главболгарстрой".

Те допълниха, че проектът е съгласуван с всички спортни федерации и с Министерството на физическото възпитание и спорта и отговаря на изискванията за организиране на спортни състезания от европейско и световно ниво.

През август премиерът Бойко Борисов съобщи, че Главболгарстрой ще строи спортната зала в София за 90 млн. лв. вместо за 107 млн. лв., на каквото цена компанията спечели конкурса по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още