IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Земята в Испания поевтиняла със 7,5% през третото тримесечие

Цените са паднали най-много в типичните крайбрежни общини, където много чужденци купуваха имоти

17:43 | 18.12.09 г.
Земята в Испания поевтиняла със 7,5% през третото тримесечие

Цените на земята в Испания са се понижили със 7,5% през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, сочат последните данни на жилищното министерство на страната, цитирани от Spanish Property Insight. 

На тримесечна база е отчетено понижение на цените от 4% до 238 евро за квадратен метър, след като през второто тримесечие беше регистриран ръст от 3,7%.

Цените са паднали най-много в общините с население между 10 хил. и 50 хил. души - с 12% до 264 евро/кв. м. Това е случаят на типичната крайбрежна община, където много чужденци купуваха имоти.

Същевременно цените на земята се повишават в най-рядко населените общини. Земята в общини с население от 1 хил. до 5 хил. жители нараства с 2,8% до 121 евро/кв. м и с 5% до 82 евро/кв. м за общини с под 1 хил. жители. Остава необяснимо защо цените на земята в селските райони на страната се повишават, докато населението там намалява.

Общо през третото тримесечие са сключени 5 хил. сделки, с 15% по-малко от предходното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още