IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Индия няма да има колапс като в Дубай – според местна ипотечна компания

Аргументът - жилищните нужди там са огромни, а ръстът на кредитите не създава опасност от балон

12:54 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Индия няма да има колапс като в Дубай – според местна ипотечна компания

„Индийският пазар на недвижими имоти, на който цените се покачиха с до 29% (през тази година) в по-големите градове, ще избегне колапса, който застигна Дубай“, казва Кеки Мистри от компанията Housing Development Finance Corp. - най-голямата група, предлагаща ипотечни кредити в страната.

По думите му положението в Дубай е било много по-различно от това в Индия.

„В Индия недвижимият пазар се основава главно на крайния потребител; в Дубай недвижимият пазар се основаваше главно на инвеститорите“, казва пред Bloomberg Мистри, който доскоро беше вицепредседател на Housing Development Finance Corp., а отскоро е неин главен изпълнителен директор.

Централните банки и правителствата в Азия взеха мерки през тази година за обуздаване на цените на недвижимите имоти заради опасения, че големите спекулативни потоци ще зародят инвестиционни балони. Въпреки това по-рано този месец известният фонд мениджър Марк Мобиус прогнозира, че е възможно някои райони в Китай и Индия да се превърнат в „следващият Дубай“ заради много инвестиции в имоти и свързаните с тях задължения. По-конкретно той визира Мумбай и Шанхай.

В края на ноември Дубай изведнъж се преобрази в очите на инвеститорите по целия свят. От един от най-добре представящите се пазари на имоти в глобален план той се превърна в най-лошият възможен изобщо, след като стана ясно, че държавният инвестиционен фонд Dubai World се намира в изключително тежко финансово състояние и е заплашен от фалит.

Успокоявайки инвеститорите с интерес към Индия, Кеки Мистри подчертава също, че страната му се различава както от Дубай, така и от САЩ и Обединеното кралство. Аргументът му е, че жилищните нужди на населението са толкова големи, че инвестициите на този пазар не са лукс, а голяма необходимост.

През октомври централната банка на Индия обяви, че ще поиска от кредитиращите институции да заделят повече средства за покриване на просрочени заеми в сегмента на бизнес имотите поради „голямото увеличение“ на тези кредити през миналата година. Жилищните кредити са отбелязали по-плавен растеж, ограничавайки риска от балон на цените, смята Мистри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още