IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Строителният сектор в България втори по спад в ЕС

Строителната продукция у нас се свива с 25% през октомври на годишна база, пред нас е само Словения

17:54 | 17.12.09 г.
Строителният сектор в България втори по спад в ЕС

През октомври строителната продукция в еврозоната, коригирана спрямо сезонни фактори, се понижава с 0,6% и с 0,4% в Европейския съюз в сравнение с предходния месец, сочат първите оценки на Евростат. През септември продукцията се сви с 0,8% и 0,5% съответно (данните са ревизирани спрямо обявените понижения от по 1,1% и за двете).

На годишна база строителната продукция през октомври се понижава със 7,7% в еврозоната и с 6,9% в ЕС.

Месечно сравнение
Сред страните членки, за които са налични данни за октомври, строителната продукция се понижава в девет страни, повишава се в Словения (+3,7%) и Швеция (+0,4%) и остава без изменение във Франция. Най-големите понижения са отчетени в Словакия (-7,3%), България и Румъния (по -4,4%).

Сградното строителство се понижава с 1% в еврозоната и с 0,7% в ЕС, след спадове от 0,7% и 0,6% съответно през септември. При гражданското строителство се регистрира увеличение от 0,8% в еврозоната и 1,4% в ЕС след намаления от 2,2% и 0,8% съответно за предходния месец.

Годишно сравнение
Сред страните членки с налични данни за октомври строителната продукция пада в девет и се повишава в Полша (+3,3%), Чехия (+1,5%) и Германия (+0,2%). Най-големите понижения са отбелязани в Словения (-28,2%), България (-25,1%), Румъния (-24,7%) и Словакия (-21,2%).

Сградното строителство намалява с 10,1% в еврозоната и с 9,9% в ЕС след намаления от по 10,3% и за двете през септември. Гражданското строителство нараства с 1% в еврозоната и с 5,5% в ЕС след отчетените -0,9% и +2,5% съответно за предходния месец.

За страните членки на ЕС, които изготвят индекс на строителната продукция, но не са предоставили данни за съответния период, Евростат определя приблизително липсващите стойности, за да изчисли средните за еврозоната и ЕС. България е сред страните, за които от Евростат изчисляват корекцията спрямо сезонни фактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още