IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Богатите собственици на имоти в САЩ превключват „на късо“

Около 12% от ипотеките за над 1 млн. долара в страната са с просрочени плащания от над 90 дни

16:34 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Богатите собственици на имоти в САЩ превключват „на късо“

Броят на лошите кредити при собствениците на имоти в САЩ с ипотека на стойност над 1 млн. долара се покачва с два пъти по-бързи темпове в сравнение с останалите. Някои от собствениците се насочват към т. нар. „къси продажби“, за да се освободят от имотите, тъй като загубите от фондовите пазари и понижените заплати поставят заможните кредитополучатели под натиск, пише Bloomberg.

„Богатите не са толкова богати, колкото бяха“, казва Алекс Родригес, брокер на имоти в Маями. Сред офертите, които той предлага, е и имение за 2,9 млн. долара, което се продава „на късо“, тъй като цената е по-ниска от стойността на ипотеката, което води до загуба за банката.

„Хората достигнаха до момента, в който не могат да си позволят да поддържат имот за 2 млн. долара“.

Към септември плащанията по около 12% от имотите на стойност над 1 млн. долара са били с поне 90 дни закъснение, в сравнение с 6,3% при кредитите за до 250 хил. долара. Средно за всички ипотечни кредити в САЩ делът на просрочените кредити е 7,4%. За сравнение делът на просрочените ипотеки за луксозни имоти преди година е бил 4,7%.

С нарастването на техния брой кредитополучателите се насочват към къси продажби, за да излязат от инвестицията, която вече е свързана с повече разходи, отколкото всъщност струва самият имот. При такива сделки кредитополучателят се съгласява да получи по-малко от 100% от стойността на ипотеката, за да осъществи продажбата.

„Тези ситуации не са необичайни в горния ценови сегмент“, казва брокерът Джоу Флик от базираната в Сиатъл агенция Roanoke Group.

За първите шест месеца на годината късите продажби в САЩ са се покачили почти тройно до 40 хил. в сравнение със същия период на миналата година, като по мнението на Ейдриън Хейман, собственик на Property Advisors, това е само върхът на айсберга.

По данни на First American в САЩ има издадени 114 хил. ипотеки на стойност над 1 млн. долара всяка. Около една четвърт от всички жилищни кредити пък е делът на т. нар. „подводни ипотеки“ - чиято стойност е по-висока от тази на имота според сегашните пазарни оценки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още