IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Силен ноември за продажбите на съществуващи жилища в Канада

Продажбите на съществуващи жилищни имоти в страната се увеличиха със 73% през ноември на годишна база

12:27 | 16.12.09 г.
Силен ноември за продажбите на съществуващи жилища в Канада

Продажбите на съществуващи жилищни имоти в Канада се увеличиха със 73% през ноември на годишна база в резултат на продължаващото възстановяване на жилищния пазар от икономическото забавяне.

От Канадската асоциация за недвижими имоти (CREA) съобщиха, че през миналия месец на вторичния пазар в страната чрез мултилистинг системите* са били продадени 36 383 жилищни имота, като в Онтарио и Квебек са поставени рекорди за ноември.

„Силното търсене на жилища в момента е в рязък контраст със слабата активност преди година“, посочват от асоциацията, в която членуват агенции и брокери, в свой анализ. В него се посочва още, че активността е само с 0,4% под най-високото ниво за този месец от годината, достигнато през 2007 г.

„Активността в национален мащаб през изминалия месец разкрива колко силно се възстановява жилищният пазар от началото на годината“, коментира президентът на CREA Дейл Риплинджър. „Както и прогнозирахме през април, възстановяването при препродажбите на жилища поведе канадската икономика като цяло извън рецесията.“

Продажната цена средно за страната е 337 231 канадски долара (около 318 хил. щатски) през ноември, което е ръст от 19% спрямо година по-рано.

От началото на 2009 г. са продадени 437 507 жилища, което е с 5% повече от активността за първите 11 месеца на 2008 г., но остава под нивата за същия период на предишните три години, сочат още данните.

*Мултилистинг (Multiple Listing Service - MLS) е широко разпространена практика в Северна Америка за търговия с имоти, която позволява максимално разпространяване на офертите чрез техния обмен между агенциите и други видове взаимодействие между брокерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още