IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Румъния против енергиен сертификат за имотите от 1 януари

Въвеждането на задължителен сертификат би оскъпило имотите с 5 до 10%, смятат румънски нотариуси

13:10 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Румъния против енергиен сертификат за имотите от 1 януари

Румънските нотариуси искат отлагане на задължителното въвеждане на енергиен сертификат за имотите, обект на покупко-продажба от 1 януари.

По тяхно мнение това изискване би препятствало и малкото сделки с имоти, които се сключват в момента и ще утежни ситуацията на пазара на имоти.

Според разпоредбите от началото на 2010 г. всеки жилищен имот, който се продава или отдава под наем, трябва да има енергиен сертификат. Нотариусите пък няма да имат право да сключват сделки с имоти без въпросния документ, издаден от специален одитор.

Според представители на Асоциацията на нотариусите в Румъния въвеждането на изискванията води до няколко ключови проблема.

Единият от тях е, че в резултат на разпродедбите цените на имотите ще се повишат най-малко с 5 до 10%. Наред с това в регионалните градове в страната няма достатъчно одитори, които имат квалификацията да сертифицират сградите, като в някои от градовете няма нито един, пише румънското издание Wall-Street.

Също така ако новите сгради могат да отговорят на някои енергийни изисквания, това е почти невъзможно при старите, много малко от които са санирани.

Експерти посочват, че у нас също много малко сгради са били сертифицирани между 2004 и 2008 г. според изискванията.

Според проект на ЕС през следващите 10 години общо 15 млн. сгради в Европа трябва да бъдат реновирани, за да се намали енергийното им потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 15.12.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още