IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чужди инвеститори искат да строят фотоволтаичен парк край Карнобат

Общо две групи са заявили инвестиционни намерения да реализират такъв проект в общината

10:12 | 14.12.09 г.
Чужди инвеститори искат да строят фотоволтаичен парк край Карнобат

Фотоволтаичен парк ще бъде изграден в близко време край Карнобат, съобщи кметът Георги Димитров, цитиран от БТА. Предвижда се съоръжението да бъде отдадено на концесия и разположено върху площ от 6488 дка в землищата на селата Сигмен, Глумче и Зимен. 

Общо две групи са заявили инвестиционни намерения да реализират амбициозния проект.

Изграждането на фотоволтаичен парк с мощност от 500 мегавата предлага търговското дружество „Хай Солар Енерджи“, което е създадено от пет фирми, между които са инвеститори от Ирландия и Португалия. Инвеститорите са поискали в офертата си допълнителни декари площ, за да изградят 500 мегавата върху 11 235 декара. При първоначалните параметри на поканата за участие от „Хай Солар Енерджи“ са готови да изградят парк с мощност 320 мегавата.

Вторият кандидат е консорциум между германския концерн „Кюсел“ и компанията „Ънлимитед Енерджи“ ООД. Германските инвеститори са готови да вложат 570 млн. евро в изграждането на фотоволтаичен парк с мощност 240 мегавата и да стартират строителството през 2010 г. Общата площ, която компанията искат от общината, е 600 хектара.

Това е втората мащабна инвестиция, обявена за района на Карнобат тази година. През есента испанско-гръцки консорциум спечели процедурата за изграждане на ветроенергиен парк, като стойността на проекта според анализатори може да достигне до 150 млн. евро.

Новосъздаденото дружество „Карнобат Еолия“ АД вече очаква получаването на строителните разрешения и планира първа копка за пролетта на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още