IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Идея за възраждане на крепостта „Ряховец“ край Горна Оряховица

Пари дава само общината – 50 хил. лв. Държавата посъветва да се търсят средства от ЕС

14:09 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Идея за възраждане на крепостта „Ряховец“ край Горна Оряховица

Кметът на Горна Оряховица инж. Йордан Михтиев, археолозите проф. Николай Овчаров, доц. д-р Хитко Вачев и директорът на горнооряховския исторически музей ст.н.с. д-р Иван Бъчваров ще подновяват разкопките на крепостта „Ряховец“ край Горна Оряховица. Това съобщиха те днес на пресконференция.

Принципна подкрепа за каузата са дали министрите Вежди Рашидов и проф. Божидар Димитров.

Новите разкопки на горнооряховската крепост се очаква да започнат през 2010 г. с началото на археологическия сезон. Предвиждат се 50 хил. лева от бюджета на община Горна Оряховица за проучване на местността, като се очаква проектът да бъде подкрепен финансово и от редица бизнесмени, каза Михтиев, цитиран от БТА.

Той съобщи, че се планира да бъде открита и банкова сметка за набиране на дарения. Разкопаването на една крепост, обаче било бавен и труден процес, отнемащ десетки години, отбеляза кметът.

Първите проучвания се ограничават само в крепостните съоръжения, а вътрешността все още остава неизвестна, каза Николай Овчаров, един от археолозите, проучващи „Ряховец“. Той посочи, че в крепостта е намерена и една средновековна църква, но разкопките тепърва предстоят.

Овчаров смята, че „Ряховец“ има голям потенциал поради близостта си с Велико Търново. Той обясни, че около старата столица има голяма конгломерация от крепости, селища и манастири, които са слабо посещавани. Има идея те да се оформят в цялостни туристически маршрути.

Крепостта „Ряховец“ е природен феномен, защото през нея минава река Янтра и расте див божур, допълни археологът.

На пресконференцията присъстваше и министърът без портфейл Божидар Димитров. На журналистически въпрос дали правителството ще подкрепи финансово начинанието той отговори, че държавата няма средства в момента и че трябва да се търсят други възможни начини за финансиране. Като пример за добра практика в областта той посочи община Шумен, която е спечелила 800 хил. лева за реставрирането на Шуменската крепост чрез финансов механизъм на Европейското икономическо пространство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още