IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Треска за злато: Кратка история на британското увлечение по имоти в чужбина

Мнозина купувачи бързо забогатяха от инвестициите си в слънце и пясък, други засега губят

11:18 | 09.12.09 г.
Треска за злато: Кратка история на британското увлечение по имоти в чужбина

През първото десетилетие на 21-ви век станахме свидетели на масови покупки на имоти в чужбина от страна на британци, породени от бързо поскъпващите жилища на Острова, наличието на евтини имоти в чужбина, лесен достъп до финансиране и евтини полети до местните летища. Британците масово теглиха заеми и инвестираха като за последно. 

Специални телевизионни програми за имоти като A Place in the Sun (англ. - Място под слънцето), даваха прогнози къде може да се печели, като се купи имот в чужбина, който да се продаде година или две по-късно. Доста хора наистина спечелиха лесни пари, пише Telegraph и прави кратък преглед на развитието на тази тенденция през текущото десетилетие.

Ремонт на селските къщи

Предаването A Year in Provence (Една година в Прованс) се излъчва на Острова вече десет години, преди да поне новото хилядолетие, но страстта на британците за имоти със средиземноморски чар едва тогава започва да се засилва. Когато наличните имоти за продан привършват, а цените стават не толкова привлекателни в най-търсените дестинации – Прованс (Югоизточна Франция), Тоскана (Италия) и Малага (Испания), британците се пренасочват към по-неразвити региони като Лангедок (Южна Франция), Умбрия (Италия) и Коста де ла Лус (Испания).

Испански главоболия

Испания остава фаворит за британците, редувайки се с Франция, и се радва на забележителен бум в началото на десетилетието, като цените на испанските жилища се повишават с 15% на година, а британските купувачи се стичат по крайбрежието. Около 250 хил. британци са купили жилище само в Андалусия. Вилите и голф игрищата в Марбея стават магнит за известни личности от Острова.

В Майорка пък се стичат заможни британци, които търсят по-здравословна алтернатива на претъпканите курорти. Някои се подлъгват по обещания за бърза печалба и високи доходи от наем, за да купят по 2-3 апартамента, които накрая се оказват непродаваеми или незаконни или пък никога няма да бъдат построени. Испания обаче остава любимка за мнозина. „Несъмнено някои части от Коста дел Сол са съсипани, но това все пак остава брегова линия с изумителна красота“, коментира Чарлс Уестън Бейкър от консултантската компания Savills.

Изтокът

До 2005 г. имотите вече не са само част от начин на живот, а става въпрос за правене на бързи пари. Източна Европа започва да се отваря и британските инвеститори се оказват собственици на имоти в невероятни места като Черна Гора, Естония, Латвия, Букурещ или София, пише изданието. В някои райони като Балтийските страни или черноморското крайбрежие в България балонът едва издържа две години. „На някои места очевидно нещата бяха просто преувеличени“, казва Уестън Бейкър.

Треска „на зелено“

Купуването на имот, преди да бъде построен („на зелено“), не съществуваше в плановете на средностатистическите британци преди 10 години. Първото десетилетие на новия век обаче го превръща в масова мода. Купуването на имот с цел бърза препродажба с печалба (което на английски език се изразява и само с една дума – flipping, бел. ред.) е пътят към забогатяване за мнозина.

Тези, които са инвестирали в Дубай и още чакат имотът им да бъде построен или пък притежават нов, който е загубил половината от стойността си, се притесняват.

Във Флорида, където цените достигат пик през 2006 г., покупките „на зелено“ привличат британските инвеститори, които печелят от валутния курс спрямо долара. Оттогава обаче цените са паднали с до 60%, а много строителни проекти са замразени.

Някои инвеститори са научили урока си, след като са открили, че всичките им спестявания са вложени в парцели земя, които ще си останат само парцели, а парите няма да се върнат. Източна Европа и Испания понесоха главния удар от жертвите от покупки на зелено. Мнозина британци са останали с вярата, че единственият вариант е готов имот, но са се превърнали и в по-мъдри купувачи, които вече знаят никога да не приемат нещата на доверие, завършва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още