IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вятърните паркове не влияят на цените на жилищата в близост до тях

За някои потенциални купувачи турбините са твърде шумни, за други се оказват „страхотни“

17:54 | 08.12.09 г.
Вятърните паркове не влияят на цените на жилищата в близост до тях

Вятърните паркове не оказват измерим ефект върху цените на жилищните имоти в близост до тях, сочи американско държавно проучване, цитирано от AP. Учени от Националната лаборатория Лорънс Бъркли към щатското енергийно министерство са реализирали тригодишно проучване на близо 7500 продажби на жилища в десет населени места в близост до вятърни паркове в девет щата.

Изводите обаче надали ще охладят споровете относно инсталирането на големи вятърни турбини, които за някои са символ на прогрес, а за други са нежелано присъствие.

Новата енергийна инфраструктура почти винаги среща съпротива и в много случаи по основателни причини.

Има редица проучвания, според които наличието в близост до някои жилища на електроцентрали на въглища, далекопроводи и други постоянни структури могат да свалят цените им.

Проучването обхваща данни за жилища, които отстоят на 250 метра до 8 километра от вятърни паркове. Близо 1000 от продажбите са на жилища, от които турбините или части от тях се виждат.

Анализаторите обясняват, че са отчели и други фактори като рецесията и различни характеристики като брой спални или местоположение спрямо училище.

„Това не означава, че няма отделни жилища или малки групи от жилища, която са повлияни от наличието на вятърните турбини“, обяснява Райън Уайзър, един от авторите на проучването.

Ако има влияние обаче честотата е твърде малка, за да бъде измерена статистически, посочва той.

Тексас е лидер в Щатите по вятърна енергия. Недалеч от Биг Спринг, на около 300 мили от Далас, има стотици турбини в един от най-големите вятърни паркове в страната, без да оказват много влияние върху цените на жилищата, казва брокерът на имоти Шери Кий.

За някои потенциални купувачи турбините са твърде шумни, за други са „страхотни“, допълва Кий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още