IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Имотите във Великобритания са поскъпнали с повече от 4% през тази година

Според ипотечния кредитор Halifax цените на жилищата в страната ще останат без промяна през 2010

12:51 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Имотите във Великобритания са поскъпнали с повече от 4% през тази година

Жилищата във Великобритания продължиха да поскъпват за пети пореден месец, като цените им се увеличават с 1,4% на месечна база през ноември, след като през октомври нараснаха с 1,1%. Докладът на един от най-големите ипотечни кредитори в страната – банката Halifax, показа още, че от началото на годината недвижимите имоти във Великобритания са поскъпнали с 4,2 на сто.

Средната цена на жилище през трите месеца до края на ноември възлиза на близо 167 664 паунда. Това обаче е с 1,6% по-малко в сравнение с ценовите нива от същия период на 2008 година. Анализаторите очакваха, че цените на имотите в Обединеното кралство ще се повишат доста по-слабо през ноември с 0,6% на месечна база и ще ограничат годишния си спад до 1,5 на сто.

Експертите на Halifax обясняват поскъпването с активността на купувачите, които са привлечени от по-ниските лихвени нива. По-голямото търсене, в комбинация с ограниченото предлагане, допринасят за увеличението на цените, но перспективите през жилищния пазар зависят от състоянието на британската икономика и от увеличаването на предлаганите за продан имоти.

Според Halifax цените на жилищата в страната ще останат без промяна през 2010 г. Другите данни за Великобритания от днес показаха, че потребителите остават предпазливи в своите покупки на фона на растящата безработица и очакваните данъчни увеличения, а фабричното и индустриалното производство изненадващо остават без промяна през октомври.

Анализаторите очакваха индексът на индустриалното производство, който следи продукцията на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги, да се повиши с 0,5% през октомври спрямо септември, когато нарасна с 1,3% на месечна база. Само за фабричното прогнозите бяха за ръст от 0,5% на месечна база, след като през септември то нарасна с 1,5%.

Към 13:40 ч. българско време една лира се разменя срещу 1,6337 долара, като лирата поевтинява с 0,6%. В четвъртък се очаква лихвеното решение на Английската централна банка, а утре финансовият министър на страната ще съобщи планираните промени в данъчната политика и държавните разходи на Великобритания за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още