IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва събарянето на незаконните сгради в рибарското селище край Бургас

Утре се планира да бъдат окончателно съборени 4 от предвидените за премахване 257 постройки

17:46 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Започва събарянето на незаконните сгради в рибарското селище край Бургас

От утре започва премахването на незаконното вилно селище южно от Бургас, съобщиха от отговорните за целта органи. Общо 257 масивни къщи и многоетажни постройки ще бъдат съборени принудително в т.нар. „рибарско селище Ченгене скеле”.

На мястото ще присъстват екипи от община Бургас, РДНСК, Гражданска защита, ОДП на МВР, ЕВН, ВиК и фирмата изпълнител „Благоустройствени строежи”. Утре се предвижда да бъдат окончателно съборени 4 строежа.

Останалите ще бъдат премахвани поетапно в близките 2 месеца, но точните дати ще се уточняват допълнително от ДНСК. Началникът на РДНСК в Бургас инж. Милен Ненчев е категоричен, че няма процедура и възможност определените сгради да бъдат узаконени.

Незаконните строежи са направени върху заграбени държавни и общински парцели и горски фонд предимно през последните 15 години, се посочва в съобщението. Преди 30 години тогавашната власт е раздала парцели по указа за самозадоволяване на бургаските рибари, които са оформили свое селище около три изкуствено направени водни канали на 10 км от града. След 1989 г. в района започва застрояване без никакви строителни книжа, проектна документация и разрешения.

Болшинството от сградите са монолитни, на 2, 3 и повече етажа, като собствениците им не се препитават с риболовен занаят. Една част от строежите са издигнати направо върху бреговата ивица, която е изключителна държавна собственост.

Главният архитект на община Бургас последователно е отказвал да издаде разрешителни за строеж и на по-късен етап е издал мотивирани откази за узаконяване на всеки един от строежите.

Процедурата по премахването е започнала през 2005 г., когато община Бургас е предала на РДНСК списъка на всички незаконно построени сгради. След обследване са издадени заповеди за доброволно премахване, които са обжалвани от собствениците във ВАС. Жалбите са отхвърлени и съдът е оставил в сила разпореждането на държавната институция. В тази връзка ДНСК е издала заповеди за премахване на 257 строежа от рибарското селище.

Собствениците са уведомени колко струва събарянето, а средствата ще се събират от Агенцията за държавни вземания. Единствено бунгалата, бараките и дървените постройки, които имат характер на временни обекти, няма да се бутат засега. За тяхната съдба ще се произнесат експертите на община Бургас.

На мястото на премахнатото незаконно селище се предвижда да се създаде рибарско селище. Този проект е залегнал и в концепцията за нов общ устройствен план на гр. Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още