IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готви се нова наредба за определяне на базисните цени на гори и земи

С новата наредба ще се увеличат около 7-8 пъти базисните цени на гори около Черноморието, а в планинските райони - до 6 пъти

16:15 | 07.12.09 г.
Готви се нова наредба за определяне на базисните цени на гори и земи

Предвижда се приемането на нова наредба за определянето на базисните цени на гори и земи, в която стойностите ще бъдат съобразени с пазарните цени. Това съобщи на пресконференция днес в Смолян заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

По негова прогноза наредбата може да бъде внесена в Министерски съвет до края на годината. С определянето на базисни цени, които да са адекватни на пазарните, ще се прекрати и досегашната практика на замени на гори на принципа „кон за кокошка“, смята Костов, цитиран от БТА.

С новата наредба ще се увеличат около 7-8 пъти базисните цени на гори около Черноморието, а в планинските райони - до 6 пъти, посочи още Костов. Според него при промяната на досегашната наредба е направен опит да се доближат базисните оценки до средните пазарни стойности за последните години.

По този начин ще се защити и публичният интерес по отношение на сервитутното ползване на терени при преминаване на далекопроводи и за изграждане на съоръжения за мобилните оператори, твърди Костов. По думите му досега в тези случаи се плаща годишен наем около 15-20 стотинки за квадратен метър.

Според Костов основният акцент в разработвания в момента нов закон за горите е разграничаването на контролните от търговските функции в сектора. Контролните органи ще контролират целия горски фонд, т.е. всички собственици на гори, а стопанската дейност ще се извършва от търговски предприятия. Сегашните държавни горски и ловни стопанства ще станат клонове на държавните предприятия, които ще стопанисват горите, а дирекциите по горите ще поемат изцяло контролни функции, вероятно под името Регионален горски инспекторат или Регионална инспекция по горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още