IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ноември донесе надежди за пазара на жилища в Латвия

Средните цена на по-малките апартаменти в Рига отбелядват ръст от 5,5% спрямо октомври

16:14 | 07.12.09 г.
Ноември донесе надежди за пазара на жилища в Латвия

Ноември донесе добри новини за един от най-тежко засегнатите пазари на жилищни имоти в света - латвийският. През месеца се наблюдава повишение на цените на стандартните едностайни и двустайни апартаменти в столицата Рига, а цените на по-големите жилища остават без изменение, сочи анализ на жилищния пазар на Ober Haus, цитиран от The Baltic Course.

Средната цена на стандартните нереновирани апартаменти в латвийската столица през ноември се повишава до 484 евро за квадратен метър, или с 5,5% в сравнение с октомври.

Средната цена на едностаен нереновиран апартамент е 522 евро/ кв. м, което е ръст от 6,3% спрямо октомври, а на двустайните апартаменти е 480 евро/кв. м, или повишение от 4%.

От компанията са на мнение, че ръстът на цените е резултат от заниженото предлагане на пазара.

Същевременно за продажба се предлагат по-малко нови апартаменти и цените им са по-високи.

Цените на имотите в нови проекти с довършителни работи задържат нивата си. В центъра цените варират от 1100 до 1800 евро, а в кварталите – между 800 и 1200 евро за квадратен метър.

По-голямата част от купувачите търсят имоти на цени 700 евро/кв. м, но такива предложения почти липсват, се отбелязва в анализа. Значително е намаляло и предлагането на по-малки апартаменти, с площ 45-60 кв. м, но интересът към тях е голям.

Латвия е начело по спад на цените на жилищата към третото тримесечие на годината с понижение от 59,7% на цените в Рига годишна база, сочат данните на портала за имоти Global Property Guide.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още