IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предприемачи очакват повишение на цените на жилищата в Румъния през 2010

Консултанти обаче отбелязват още значително разминаване между офертни цени и тези, които купувачите са готови да приемат

14:31 | 04.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Предприемачи очакват повишение на цените на жилищата в Румъния през 2010

Редица строителни предприемачи в Румъния очакват цените на апартаментите в страната да започнат да се покачват през 2010 г. Една от причините за такова покачване е въвеждането на задължителен енергиен сертификат на новите сгради, разходите за който ще бъдат поемани от купувачите. Това е мнението на Влад Власкеану, директор на румънското изложение за имоти tIMOn, цитиран от Wall-Street.ro.

Анализ на Jones Lang LaSalle (JLL) обаче показва, че въпреки значителния спад в цените на апартаментите в страната, те все още са прекалено високи спрямо очакванията на купувачите, като диспропорцията между предлагане и търсене ще доведе до още по-голямо понижение на цените.

Според проучване на Century21 средната цена, която купувачите са готови да платят за студио в Букурещ към средата на ноември, е почти 42 хил. евро. Сумата за двустайни апартаменти е 63 600 евро, а за тристаен – 90 хил.

Средната цена, която купувачите в румънската столица са готови да платят за квадратен метър използваема площ, е 1100 евро. За студио от 42 кв. м тя е 1027 евро, а за тристаен апартамент с жилища площ от 80 кв. м – 1163 евро на кв. м, казва Габриел Александър, вицепрезидент на Century 21 за Румъния.

По мнението на експертите цените на старите апартаменти продължават да се понижават, като това важи и за новите апартаменти, а наред с това има и много жилища, чието завършване е несигурно.

„Основният риск за купувача е да плати за апартамент, който никога няма да бъде завършен“, коментират специалисти от брокерската агенция RealTime. „В такива случаи въпросът колко ниска е цената на кв. м става безсмислен.“

Коментатори отбелязват, че в икономическо отношение 2010 г. се очаква да бъде още по-тежка за Румъния от 2009 г. Ефектът от това ще бъде, че в близко бъдеще никой няма да купува с инвестиционна цел, а само за основно жилище.

По време на изложението tIMOn, което се провежда в Букурещ в момента, най-евтиното жилище, представено на събитието, е с цена от 380 евро на кв. м за недовършен апартамент в окръг Илфов в южната част на страната. Най-евтиното студио се продава за 34 хил. евро, сочи изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още