IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Една пета от офисите в София може да останат празни до края на годината

Общо 110 хил. кв. м нови офис площи ще излязат на пазара до края на 2009 г.

10:33 | 03.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Една пета от офисите в София може да останат празни до края на годината

Нивото на незаетост на пазара на офис площи в София може да достигне средно 19% от общата наличност до края на годината, сочи нов доклад.

Въпреки някои позитивни признаци от повишена активност от страна на наемателите на офис площи по-рано тази година, пазарът все още остава под напрежение.

Търсенето остава значително по-ограничено от повишения инвентар, който излиза на пазара. До края на 2009 г. се очаква той да се покачи със 110 хил. кв. м, които ще прибавят нови незаети площи, сочи доклад на консултантската компания MBL.

Така общият обем от незаети офис площи в столицата може да достигне 225 хил. кв. м, което е почти една пета от цялата наличност.

Делът на свободните площи достигна 15,8% през третото тримесечие, което представлява 170 хил. кв. м. Този дял вече достигна 19% за покрайнините на града, докато в рамките на столицата той е 12,7%. В централния бизнес район, който обикновено се характеризира с изключително ниско ниво на незаетост, делът достигна 5,8% през периода.

Наличността се повиши до близо 1,1 млн. кв. м през третото тримесечие, когато бяха завършени 45 500 кв. м нови площи.

Общо 27% от новите площи са разположени в рамките на града, а останалите – в покрайнините.

Градските проекти са концентрирани около бул. „Тодор Александров“, където между юли и септември бяха завършени три нови офис сгради.

Усвояването на новите площи бе 22 хил. кв. м, което представлява най-високото тримесечно ниво от началото на годината.

Наемите остават под напрежение и много наемодатели продължават да понижават исканите наеми, за да привлекат наематели.

Средните офертни наеми за офисите клас А се понижиха с 1,42% в покрайнините на града и с 1,34% в градските части, съответно до 13,2 и 14,75 евро на кв. м на месец.

Увеличение отчитат единствено наемите в централната бизнес част на столицата, достигайки 21,5 евро на кв. м. Според доклада този ръст се дължи на спекулативно покачване от страна на някои наемодатели, които обявиха цени от между 20 и 27 евро на кв. м.

Въпреки това договори за наем при тези нива са малко вероятни, смятат от компанията. Наред с това в покрайнините могат да се наемат модерни площи за 10 евро на кв. м.

Наемните нива за офиси площите клас B варират между 5 и 13 евро на кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още