IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лорд Норман Фостър си тръгва от българското Черноморие с празни ръце?

Фондът Madara Bulgarian Property търси финансиране за проект за 1 млрд. евро на Черно море; в противен случай предвижда продажба

13:19 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Панорамна гледка на част от планирания проект Black Sea Gardens. Изображение: blackseagardens.com
Панорамна гледка на част от планирания проект Black Sea Gardens. Изображение: blackseagardens.com

Листнатият на Лондонската борса инвестиционен фонд Madara Bulgarian Property, който планира мащабен проект на българското Черноморие в партньорство с известния британски архитект Лорд Норман Фостър, може да бъде принуден да се откаже от проекта Black Sea Gardens поради липса на финансиране.

В съобщение от фонда до борсата вчера се посочват планове за продажба на активите у нас.

От офиса на Madara в Лондон не бяха на разположение за коментар. Investor.bg успя да получи подробности от директора на фонда в България - Тери Гилдър. По думите му компанията в момента проучва различни варианти за реализацията на активите, само един от които е евентуална продажба. Друг възможен модел е създаване на смесено дружество с международен партньор, който да осигури капитала, необходим за продължаване на проекта.

„Сега търсенето на ваканционни имоти логично ще бъде много по-ограничено в сравнение с периода, в който придобивахме земята“, коментира той.

Гилдър добави, че в началото компанията не е възнамерявала да ползва банково финансиране, но сега не изключва да потърси такова за част от строителните работи.

Според него евентуален партньор може да бъде някой руски предприемач или инвеститор, тъй като те в момента проявяват сериозен интерес към Черноморието.

„Ако това не стане можем да търсим евентуално излизане от проекта“, обясни Гилдър, като добави, че са стартирани преговори с потенциални партньори, но отказа да даде повече информация.

Тери Гилдър каза също, че за да започнат проекта, ще са необходими и някои предварителни продажби на жилища, каквито до момента няма, тъй като няма изготвен подробен проектен план за разпределението на жилищата и съоръженията в комплекса, а само мастърплан.

„Интересно е обаче, че получихме над 300 имейла от хора, които се интересуват от проекта, така че интерес към него не липсва“, каза той, като добави, че какъвто и модел да бъде избран, той вероятно ще стане известен догодина.

Най-голямата грешка?

Глобалната рецесия и затруднената пазарна обстановка без съмнение нанесоха редица тежки удари на пазара на имоти в България, както и в много други точки по света. Сред най-сериозно засегнатите у нас бяха проектите по Черноморието и в планинските курорти, на които редица предприемачи и инвеститори залагаха надежди за бързи печалби.

Замисленият като въглеродно неутрален луксозен ваканционен комплекс Black Sea Gardens, в местността Карадере в района на Бяла, бе един от най-амбициозните проекти в този сегмент.

Проектанти са Лорд Норман Фостър и българският му партньор арх. Георги Станишев, брат на бившия премиер Сергей Станишев.

Още от самото начало проектът, чиято инвестиция бе запланувана да достигне 1 млрд. евро, предизвика множество противоречиви реакции.

Миналата година световните медии писаха, че проектът може да се окаже „най-голямата грешка в кариерата на Норман Фостър“. Със своя мащаб и потенциален ефект върху околната среда той стана причина за недоволството на множество природозащитници.

За тяхно успокоение кризата осуети плановете за изграждане на 5 хил. жилища, изкуствени езера, пристанище и места за развлечение в Карадере и в средата на тази година от Madara обявиха,че временно спират проекта поради липса на финансиране.

Нова стратегия

Половин година по-късно фондът е принуден да преосмисли из основи стратегията си и да вземе окончателно решение относно плановете си на българския пазар.

В съобщение до Лондонската борса вчера Madara съобщава планове за няколко мащабни структурни и стратегически промени. На Общо събрание на акционерите, запланувано за 23 декември, фондът ще предложи продажбата на активите, които притежава у нас.

Основните активи в портфолиото на компанията бяха теренът с площ от 405 хил. кв. м на брега на Черно море, върху който щеше да бъде изграден мащабният комплекс, както и опция за закупуване на парцел от 124 хил. кв. м в Боровец, от която Madara се отказа още през септември.

Сега от фонда смятат да продадат и остатъчните си активи у нас и да разпределят приходите между акционерите.
„...промяната в пазарните условия за имотите в Източна Европа, откакто акциите на компанията бяха регистрирани за търговия на алтернативния сегмент на борсата, означава, че след като месеци наред бяха търсени различни форми на финансиране за инвестиционен и работен капитал..., бордът смята, че такова финансиране на инвестициите, както чрез дялов, така и чрез дългов капитал, вече не е на разположение при условия, които биха имали икономически смисъл“, коментират от фонда.

Тази ситуация доведе до решението за продажба на активите и преструктуриране на компанията.

Допълнителен работен капитал

Директорите на фонда обаче смятат, че, с цел постигане на по-добри параметри по продажбата, процесът ще отнеме до 12 месеца, през което време компанията ще се нуждае от допълнителен работен капитал.

С тази цел фондът смята да осъществи увеличение на капитала чрез издаване на 24 млн. обикновени акции на цена от 0,05 евро. За сравнение цена затваря на акция на фонда към 1 декември е 0,12 евро.

Емисионната цена от 0,05 евро отразява слабото търсене на книжата на компанията и представлява отстъпка от около 90%, казват от компанията. Новата емисия няма да бъде регистрирана за търговия на борсата.

Също така фондът ще предложи цялостно делистване от Лондонската борса, което да влезе в сила от 6 януари 2010 г.

От Madara коментират, че статутът на публична компания е свързан с редица разходи и регулаторни изисквания, които не са оправдани предвид сегашната затруднена ситуация.

Сред мерките за преструктуриране са също и намаляване на броя на директорите в борда на компанията, съответно на трима от седем в момента.

В периода преди кризата на Лондонската борса се търгуваха над 10 инвестиционни фонда, насочени към инвестиции на българския пазар.

Madara не е първият от тях, който планира делистване. По-рано тази година бе спряна търговията на Bulgarian Property Developments PLC (BPD), в който контролен пакет придоби британският милиардер Джо Луис.

Това лято фондът Bulgarian Land Development Plc (BLD) също съобщи, че обмисля делистване, което обаче преди няколко седмици бе отложено за неопределено време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още