IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвеститори виждат добър дългосрочен потенциал при имотите на Балканите

През 2010 г. фондът Global Finance смята да стартира два жилищни проекта в Сърбия

15:33 | 30.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инвеститори виждат добър дългосрочен потенциал при имотите на Балканите

Въпреки че пазарите на имоти на Балканите бяха засегнати от кризата, те все още имат предпоставка за добър дългосрочен потенциал, смятат експертите от гръцкия инвестиционен фонд Global Finance.

Банково финансиране също е възможно да бъде осигурено за избрани качествени проекти, като изискванията на банките остават „в рамките на разумното“, смятат от фонда.

Плановете на компанията за пазара на имоти на Балканите изглеждат незасегнати от кризата, като догодина тя планира да стартира два проекта в Сърбия, пише гръцкото издание Kathimerini.

Проектите ще бъдат реализирани в Белград и Крагуевац и предвиждат изграждането на жилищни комплекси. Според компанията търсенето на пазара се очаква да се възстанови в краткосрочен план, което ще съвпадне с финализирането на проектите.

Въпросните проекти ще бъдат реализирани чрез фонда Global Emerging Fund (GEPF). Той бе стартиран през 2005 г., когато бяха привлечени 150 млн. евро за инвестиции на пазара на имоти в Сърбия, Румъния и България.

Също в началото на другата година се очаква да бъде завършена и значителна част от инвестициите, предвидени за румънския пазар, където компанията има няколко проекта за офиси и търговски площи.

Въпреки това компанията е била принудена да замрази проект за жилищен комплекс в Румъния поради затруднените условия и липсата на финансиране. Проектът се очаква да бъде подновен, когато пазарните условия се подобрят.

Компанията Global Finance е основана през 1991 г. и днес има инвестиции в над 50 компании.

В България тя има дялове в редица дружества като БТК, Евроинс, веригата кафенета Onda и др. Сред предишните й инвестиции са Обединена Млечна Компания (ОМК), магазини „Фамилия“ и Мобилтел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още