IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Богатите инвеститори планират да купуват повече имоти

Вложенията в имоти в средното портфолио на заможни индивидуални инвеститори се очаква да достигнат дял от 30% през следващите години от 28% днес

12:28 | 30.11.09 г.
Богатите инвеститори планират да купуват повече имоти

Индивидуални инвеститори с налични над 800 хил. долара за инвестиции планират да увеличат вложенията си в имоти, защото очакват по-добра дългосрочна възвръщаемост в сравнение с тази от акции и облигации, сочи глобално проучване на Barclays Plc.

Два пъти повече хора планират да увеличат инвестициите си в бизнес и жилищни имоти отколкото тези, които предвиждат да ги намалят, сочи проучване на подразделението на компанията Barclays Wealth, представено днес. Колкото по-богат е инвеститорът, толкова по-голям дял от състоянието му е инвестиран в имоти, става ясно още от проучването.

„Бях изненадан колко голям дял от богатството им е под формата на имоти,” посочва в интервю с Bloomberg Майк Дикс, щеф на отдела за проучвания на Barclays Wealth. “Нашите данни обаче не сочат, че това би било добро разпределение.”

Глобалната рецесия свали цените на бизнес и жилищните имоти във всички региони с изключение на Азия. Стойността на щатските магазини, офиси и складове падна с 21% през първите три тримесечия на годината след 12-процентно понижение през 2008 г. Убеждението, че имотите сега са подценени, е втората най-често посочвана причина в проучването за увеличение на инвестициите.

Инвестициите в имоти сред богатите индивидуални инвеститори се очаква да нараснат до дял от 30% от средното портфолио през следващите няколко години от 28% днес, сочат данните. Тук не влизат имотите, които се ползват за основно жилище. Повечето богати хора, с изключение на изключително богатите, не би трябвало да държат повече от 10% от активите си в имоти, посочва Дикс.

Емоционална привързаност

„Емоционалната привързаност към тухлите и хоросана“ може би означава, че богатите инвеститори често не са склонни да продават имотите си набързо и може да са по-малко взискателни при измерването на представянето им като актив, пише в доклада.

Най-голяма вероятност да увеличат инвестициите си в имоти има при инвеститорите от Канада и Персийския залив. Испания е единствената държава в проучването, където повече инвеститори казват, че ще намалят дела на вложенията си в имоти. Активите на около 60% от богатите хора в страната са инвестирани в имоти.

Около 30% от британските и индийските инвеститори са обвързали над половината от състоянието си с недвижимости. При около 40% от всички респонденти с богатство над 30 млн. паунда разпределението е подобно, казват от компанията.

САЩ са привлекателни

Трима от всеки четирима инвеститори в проучването са на мнение, че жилищните имоти изглеждат привлекателни и две трети желаят да разгледат възможността за инвестиции в бизнес имоти.

САЩ са най-привлекателният пазар на имоти за инвеститорите извън родната им страна, сочи проучването. Страната се възприема като пазарът с най-висок потенциал за възвръщаемост на инвестициите.

В проучването на Barclays Wealth са участвали 2 хил. души. 40% от тях имат състояние между 500 хил. и 1 млн. паунда, а други 40% - между 1 млн. и 10 млн. 10% имат активи на стойност до 30 млн. паунда, а останалите са още по-богати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още