IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Арендатори масово разорават пустеещи земи

Разходите при обработка са големи в първите години, а добивите по-ниски, но процесът е в ход поради субсидиите и започващия референтен период за субсидиите след 2013 г.

07:56 | 30.11.09 г.
Арендатори масово разорават пустеещи земи

Арендатори, членове на Българската асоциация на собствениците на земделски земи (БАСЗЗ), масово разработват пустеещи доскоро земи в областите Ямбол и Видин, стана ясно по време на семинар на асоциацията в Боровец.

Омега Агро ЕООД увеличава обработваемите площи в Ямболско чрез разработване на пустеещи земи. Дружеството е собственост на Винпром Пещера АД.

Серес АД пък разработва пустеещи доскоро земи в района на Видин. Според Ивайло Иванов, мениджър управление на земеделските земи в компанията, трябва да има възможност за арендатора, разработил пустеещ блок, да може да го обработва повече от една година, защото го е обезплевил и подготовил за добри добиви в следващите години.

Преди две години цените на земята в областите Видин и Ямбол бяха еднакви, но сега поради навлизането на арендатори в Ямболско земята се разработва и има ренти, поради което там цената на земята вече е по-висока, споделиха на семинара за Investor.bg.

През стопанската 2008/2009 г. Агро Тера Север АД разработи 30 000 дка земи, пустеели от близо 10 години в община Брегово, област Видин.

В първите години добивите от пустеещи земи са по-ниски поради високия процент на заплевеленост, нуждата от повече обработки и повече пестициди. В допълнение добивите са ниски и рентабилността пада допълнително.
С увеличените субсидии на площ разработването им обаче е икономически изгодно. За 2009/2010 г. сумата е около 25 лв./дка, а след 2013 г. ще е около 40 лв./дка.

От 2010 г. започва референтният период за определяне на субсидиите на ферма от 2013 г. и който арендатор обработва повече земя в момента, ще се включи в новия метод за разпределяне на субсидиите с повече площи.

Членове на БАСЗЗ са собственици с близо 2 млн. дка земеделска земя, или около 6% от общия поземлен фонд у нас. В над 300 землища членовете на асоциацията имат над 20% дял в обработваемата земя.

Още от семинара в Боровец:

Серес вече е осъществил 12 замени за над 14 хил. дка земеделска земя

ЕЛАРГ ФЗЗ обмисля вятърен парк върху парцел от 1 200 дка в с. Белоградец

След 2013 г. субсидиите ще са по 63 евро на тон от референтния период

Над 8 млн. дка земя се обработват неправомерно

Служебни защитници и държавна финансова помощ да форсират комасацията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още