IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания с фонд за ?20 млрд. за намаляване зависимостта си от строителството

Средствата от фонда ще се инвестират в транспорт, възобновяеми енергийни източници, третиране на отпадъци и други проекти

19:49 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Испания с фонд за ?20 млрд. за намаляване зависимостта си от строителството

Испанското правителство одобри днес създаването на инвестиционен фонд за 20 млрд. евро, който да подпомага сектори, щадящи околната среда, като част от пакет мерки за намаляване на зависимостта на икономиката от строителния сектор, предаде Dow Jones.

"Твърде голяма част от икономиката ни беше базирана на неустойчивия в дългосрочен план модел на жилищното строителство", е заявила Елена Салгадо, финансов министър на страната, след срещата на кабинета.

Правителството цели да привлече местни банки, които да отпуснат половината от сумата. Средствата от фонда ще се инвестират в транспорт, възобновяеми енергийни източници, третиране на отпадъци и други проекти.

Освен това правителството е одобрило множество реформи, сред които намаляване на данъчните отстъпки за купуване на жилище, нови стимули за изследвания и разработки, както и опростени процедури за създаване на нови компании.

Испания беше сред най-тежко засегнатите от световната криза страни от еврозоната. Докато икономиката на еврозоната обаче излезе от рецесията през третото тримесечие, БВП на Испания продължи да се свива. Много анализатори очакват испанската икономика да продължи да изостава известно време от останалите страни от еврозоната заради натрупаните неравновесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още