IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват 450 хил. кв. м нови търговски площи у нас през 2010

Активни строителни работи текат по 17 мола у нас, 10 от тях се очаква да бъдат отворени догодина

13:52 | 27.11.09 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват 450 хил. кв. м нови търговски площи у нас през 2010

Общо 450 хил. кв. м нови търговски площи ще бъдат завършени в България през 2010 г. За сравнение, наличният в момента инвентар е 271 хил. кв. м.

Понастоящем активни строителни работи се извършват по 17 търговски центъра в различни части на страната, като 10 от тях се очаква да бъдат отворени догодина, сочи доклад на консултантската компания MBL.

Според него търговските центрове са принудени да предлагат различни форми на стимули на наемателите, за да могат да привлекат ограничения брой търговци, които са склонни да разширят мрежата си у нас.

Моловете, опериращи извън София, работят значително под своя капацитет и през последните месеци за тях е все по-трудно да си осигурят нови наематели и да задържат сегашните си.

Като цяло търсенето на модерни площи остава ниско, тъй като повечето търговци изпитват ликвиден недостиг поради понижените продажби и липсата на финансиране.

Подобно на останалите пазари в Централна и Източна Европа и българската столица разполага с най-големия и най-платежоспособния пазар. В тази връзка София може да поддържа и най-високо ниво на търговски площи на 1000 души население, което в момента е 71 кв. м брутна отдаваема площ на 1000 души.

По този показател Велико Търново е водещият пазар в България с 270 кв. м на 1000 души в сравнение със средно ниво за страната от 35 кв. м. Следват Варна, Бургас и Стара Загора.

Докладът посочва, че спадът на оборотите в столичните молове достига до 20%, а на някои места извън София понижението е дори 50%.

Закономерно това е довело и до спад в наемите, като все още се среща голямо разминаване между офертните нива и наемите, които търговците на практика са готови да плащат.

По данни на CBRE, от чиято мрежа е част и MBL, над 30 търговски вериги планират експанзия на българския пазар през 2010 г.

Според доклад на Cushman & Wakefield, ако бъдат завършени всички обявени проекти за търговски центрове през следващата година и половина, търговските площи у нас ще се повишат с 370%.

Проучване на консултантската компания Jones Lang LaSalle от юли показва, че към края на 2008 г. България е била на последно място в Европа по гъстота на търговски площи с по-малко от 30 кв. м на 1000 души население.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 27.11.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още