IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

CBRE: Наемната активност при офисите в Европа ще е с 30% по-слаба от 2008

Нивото на незаетост на офисите в ЕС отчита най-рязкото си повишение за годината, като достига 8,7% през третото тримесечие

16:29 | 26.11.09 г.
CBRE: Наемната активност при офисите в Европа ще е с 30% по-слаба от 2008

Усвояването на офис площи на пазара в Европа, Близкия Изток и Африка се повишава през третото тримесечие на 2009 в сравнение с второто въпреки продължаващата слаба активност на наемния пазар като цяло тази година в сравнение с 2008, сочи последният доклад на CB Richard Ellis.

В Европа общото усвояване се увеличава леко през третото тримесечие на годината, но е очевидно, че наемната активност няма да успее да постигне нивата от миналата година, като вероятно ще е по-ниска с около 30%. Апетитите за експанзия все още са ограничени, тъй като наемателите предоговарят условията за наем и компаниите остават фокусирани върху максимизиране на ефективността на наличните площи.

В Лондон има признаци, че пазарът излиза от застоя. Усвояването през третото тримесечие бележи ръст от 61% на тримесечна база.

От гледна точка на предлагането нивото на незаетост на офисите в ЕС отчита най-рязкото си повишение за годината, като достига 8,7% през третото тримесечие. Въпреки това между пазарите започва да се наблюдава все по-голяма разлика – в Лондон и Мадрид делът на празните площи намалява през тримесечието, но в Испания, Централна и Източна Европа, както и в Париж, се увеличава.

Тези тенденции продължиха да оказват низходящ натиск върху наемите през третото тримесечие на 2009 г., като индексът на CBRE за 27-те страни членки на ЕС за наемите на първокласни офиси се понижава с 1,6%, въпреки че това е най-слабото понижение на индекса през последната година. Според данни от доклада, оповестени по-рано, пазарът на офис наеми в София е отчел втория по големина спад в рамките на ЕС през третото тримесечие на 2009 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още